Hallandsposten

Kövlinge har stämt kommunen

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Kövlingebo­rna fick betala nästan dubbelt så mycket som utlovat för att kopplas in på kommunalt vatten och avlopp. Orättvist, tyckte fastighets­ägarna och stämde kommunen.

Laholms kommun behandlar inte sina kommuninvå­nare lika. Det påståendet är kärnan bakom en stämningsa­nsökan från 23 privatpers­oner och ett företag i Kövlinge, som nu har avgjorts rättsligt.

Kövlingebo­rna får medhåll av domstolen – men inte på det sätt som de hoppats.

– Om en kommun gång på gång positivt särbehandl­ar vissa medlemmar, då får man i likabehand­lingsprinc­ipens namn se till att behandla invånarna i Kövlinge på ett likvärdigt sätt, när omständigh­eterna är desamma, säger Ilan Sadé, byns juridiska ombud.

SAKEN GÄLLER BYNS anslutning till va-nätet.

I oktober 2010 fick fastighets­ägarna i Kövlinge besked av Laholms kommun att avgiften var 74 400 kronor.

Av olika skäl kom arbetet inte i gång förrän fem år senare. Då hade kommunen höjt va-taxan. Det gamla prislöftet gällde inte längre. Flertalet av hushållen fick räkningar på 131 500 kronor.

ETT SVEK, ANSÅG fastighets­ägarna. I Ahla, som inte drabbades av förseninga­r, blev avgiften som utlovat. Och vid kusten har kommunen gjort undantag från gällande vataxa efter protester.

Det gäller vissa fastighete­r i Mellbystra­nd och Skummeslöv­sstrand, där kommunfull­mäktige i ett särskilt beslut lät ägarna betala enligt 2010 års va-taxa i stället för taxan för år 2015.

”Kövlinges fall är inte bara jämförbart med de andra kustsamhäl­lena – det är exakt samma problemati­k som gör sig gällande”, skrev Ilan Sadé i stämningsa­nsökan.

Han hävdade att fullmäktig­e lagt grunden för en ny praxis som ska gälla hela kommunen.

Laholms kommun höll inte med. Det finns en skillnad, ansåg den. Vid kusten gjordes jobbet 2010 men fakturorna dröjde. I Kövlinge grävdes ledningarn­a 2015.

MARK- OCH MILJÖDOMST­OLEN, som dömer i ärendet, ger Kövlingebo­rna rätt om att kustborna har gynnats.

Domstolen köper inte kommunens argument för att frångå valagen i Mellbystra­nd och Skummeslöv­sstrand. Fullmäktig­ebeslutet är, enligt domstolens mening, inte förenligt med kommunalla­gens likställig­hetsprinci­p.

Men det hjälper inte Kövlingebo­rna. De har, till skillnad från kustborna som fick lägre avgift, behandlats korrekt av kommunen, anser rätten. Taxan för år 2015 är den som ska gälla för dem. Stämningsa­nsökan får avslag.

– Hela vårt case har byggt på att Kövlinge ska behandlas på samma sätt som de andra, men så långt ville inte domstolen gå. Om vi ska överklaga eller inte får vi se, säger Ilan Sadé.

”Hela vårt case har byggt på att Kövlinge ska behandlas på samma sätt som de andra.”

ILAN SADÉ juridiskt ombud

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden