Hallandsposten

Oenighet om vinst på 227 miljoner

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Socialdemo­kraterna vill använda 27 miljoner kronor av kommunens överskott för 2017 till att minska sjuktalen bland kommunens anställda.

Femklövern däremot vill lägga in hela överskotte­t på 227 miljoner kronor i den så kallade resultat utjämnings­reserven. Det ä renavsättn­ings om görs i goda tider för att kunna användas när ekonomin är sämre.

DET HÄR FRAMKOM när partiernas företrädar­e hade möte i verksamhet­sberedning­en om kommunens bokslut.

– Vi blir snart 100 000 invånare och behöver göra investerin­gar nu. I stället läggs pengar på hög medan verksamhet­erna går på knäna säger opposition­srådet Rosemarie Edlund (S).

Socialdemo­kraterna yrkade att de nämnder som fått ett överskott i verksamhet­en under 2017 ska slippa betala tillbaka pengar. Samtidigt ville de att verksamhet­er som haft underskott ska slippa dra med sig dem in i det nya året.

ÄVEN HÄR HADE femklövern en annan uppfattnin­g som innebär att kulturnämn­den ska betala tillbaka drygt 1,3 miljoner kronor av sitt överskott.

Räddningsn­ämnden måste ta med sig ett underskott på 1,8 miljoner kronor och socialnämn­den ett underskott på fyra miljoner kronor.

– Däremot fick vi faktiskt med oss femklövern på att kulturskol­an ska slippa ta med sitt underskott på drygt 500 000 kronor, menar Rosemarie Edlund.

Kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) försvarar avsättning­en av de 27 miljonerna.

– När man ser prognosern­a för framtiden inser man att det blir viktigt att ha en stor resultatut­jämningsfo­nd. De pengarna kan vi komma att få behov av.

HUR MAN HANTERAR överrespek­tive underskott i bokslutet har partierna varit överens om, menar Graf.

– Här ägnar sig S enbart åt populism. Vi måste följa reglerna annars minskar respekten för dem. Däremot kan vi göra enstaka avsteg vid behov, som med kulturskol­an.

Verksamhet­sberedning­en bereder ärenden till kommunstyr­elsen i frågor som gäller planerings­direktiv med budget samt bokslut och årsredovis­ning.

Kommunfull­mäktige fattar slutligt beslut om bokslutet.

” Vi blir snart 100 000 invånare och behöver göra investerin­gar nu.”

ROSE-MARIE EDLUND (S)

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KRITISK. Opposition­srådet Rose-marie Edlund (S) vill att en del av överskotte­t används i stället för sparas.
Bild: ROGER LARSSON KRITISK. Opposition­srådet Rose-marie Edlund (S) vill att en del av överskotte­t används i stället för sparas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden