Hallandsposten

Ska de musikalisk­a syskonen von Sicard ta sig till final i ”Talang”? Svaret får vi på fredag.

MUSIK: SYSKONEN FRÅN HALMSTAD TÄVLAR I TALANG

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

I slutet av januari var von Sicards med i ”Talang”, och de charmade juryn rejält. Alla tryckte på den gröna Ja-knappen men det betyder inte att ungdomarna från Halmstad gick direkt till final. Nu är det upp till produktion­sbolaget att välja ut 16 akter som har röstats vidare under tävlingens gång. På fredag sänds nästa avsnitt på TV4, och då får syskonen veta om de går vidare.

– Det är spännande. Det var jättepirri­gt att uppträda inför juryn och publiken men också väldigt fantastisk­t, säger David som är yngst bland syskonen.

DEN MUSIKALISK­A syskonskar­an består alltså av Johanna, 18 år, Lovisa, 17 år, Matilda 15 år och så den enda grabben David, 11 år. Jag besöker dem i deras hus i Söndrum – och så fort jag sätter mina fötter över tröskeln fylls jag av glädje och energi.

– Det är alltid hålligång i det här huset! Det är musik som gäller, förklarar mamma Erica.

Samtidigt som vi småpratar plockas laxrullar, kärleksmum­s och en kopp kaffe fram på bordet. Vi tuggar i oss och det är en väldigt trevlig stämning. Berätta, hur kommer det sig att ni ställde upp i ”Talang”?

– Vi blev faktiskt uppringda av Johanna Wetter som kommer från Halmstad och som jobbar inom produktion­en, det kändes tryggt att ha henne som kontakt. Vi fick ett par dagar på oss att spela in en video som vi sedan gick vidare på. Nästa steg var att uppträda inför juryn i Stockholm – och inför tvtittare i hela landet. Det var riktigt häftigt, berättar Johanna.

Syskonen bjöd på ett framträdan­de som gick hem – Johanna och Matilda sjöng, Lovisa spelade saxofon och David körde trumpet och sjöng.

VILKA ÄR DÅ syskonen von Sicard? Jo, de är uppväxta i Halmstad men bodde på Nya Zeeland mellan 2008 och 2012. Flytten dit berodde på att familjen ville ”testa något äventyrlig­t”. Musiken har alltid funnits i von Sicards hem – men det var under tiden utomlands som intresset verkligen blommade ut.

– Vi blev alla extremt inne i musiken när vi bodde på Nya Zeeland. Det fanns så många möjlighete­r runt omkring oss där, och vi kände att det var vår grej. Nu har vi jammat ihop länge och vi har fått ett otroligt stöd från Kulturskol­an i Halmstad. Nu skriver vi egen musik, säger Matilda.

Syskonen är även aktiva inom Livräddarn­a Tylösand. Lillebrode­rn David var dessutom nyligen med i ”Vi i femman”, som man kunde läsa om i HP, och hans klass kom till Hallandsfi­nalen.

En aktiv familj, där syskonen verkar vara sugna på att gå i samma spår. Alla går, eller planerar att gå, på Kattegattg­ymnasiets naturveten­skapliga program. De vill alla jobba som läkare på dagtid – och hålla på med musiken på kvällstid. Det är planen. Men hur är ni som syskon?

– Det är klart att vi bråkar som alla andra syskon, men vi glömmer oftast bråken väldigt fort. Vi är faktiskt bra på att stötta och peppa varandra också, säger Lovisa.

Och på min fråga vad de gör om tio år så är de alla överens.

– Då hoppas vi vara ett etablerat band inom pop/soul/jazz. Att få sälja ut Globen vore ju såklart väldigt häftigt, säger Johanna.

Vare sig om syskonen går vidare på fredag eller inte, verkar det som att musiken alltid kommer att vara dem nära.

I årets ”Talang” röstades syskonen von Sicard vidare med ett stort JA! På fredag får vi veta om de lyckas knipa en finalplats.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? På fredag får vi veta om syskonen von Sicard går vidare i årets ”Talang” eller inte. Från vänster: Johanna, Matilda, David och Lovisa.
Bild: ROGER LARSSON På fredag får vi veta om syskonen von Sicard går vidare i årets ”Talang” eller inte. Från vänster: Johanna, Matilda, David och Lovisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden