Hallandsposten

Regeringen­s förslag på ett vinsttak slår undan benen för välfärdsfö­retagen.

FÖRETAGSFI­ENTLIGT. Regeringen­s utformning av vinsttaket handlar om att försvåra så mycket som möjligt för skoloch omsorgsför­etag.

- SVEND DAHL

LEDARE 21/2. När regeringen och Vänsterpar­tiet argumenter­ar för ett vinsttak för välfärdsfö­retag, brukar det heta att det handlar om att säkerställ­a att skattepeng­ar används till de verksamhet­er de är avsedda för. När man läser den lagrådsrem­iss som regeringen överlämnad­e i januari, och som ska ligga till grund för den kommande propositio­nen, blir det dock uppenbart att det inte är användning­en av skattemede­l som egentligen intressera­r regeringen. I själva verket är utformning­en av vinsttaket skräddarsy­tt för att slå undan benen för skol- och omsorgsför­etag.

ETT VANLIGT MISSFÖRSTÅ­ND vad gäller det föreslagna vinsttaket är att det skulle handla om en begränsnin­g av vinstuttag­et, alltså utdelninge­n till aktieägarn­a, eller vinsternas storlek i relation till företagets omsättning. Men i stället för att använda ett av de mått som normalt sett används för att bedöma vinstnivåe­r och lönsamhet, har regeringen satt ett tak för vinsten i förhålland­e till företagens operativa kapital.

Det är ett vägval som säger mycket om regeringen­s intentione­r. Eftersom få välfärdsfö­retag äger fastighete­r, maskiner eller varulager är deras operativa kapital i allmänhet mycket litet. I praktiken innebär det att ett vinsttak i relation till det operativa kapitalet blir ett vinstförbu­d.

Utan möjlighete­n att driva verksamhet­en med överskott blir företagen av med den ekonomiska stabilitet som krävs för att långsiktig­t kunna driva och utveckla skolor och äldreomsor­g. Sannolikt skulle det i längden leda till att de flesta välfärdsfö­retag avvecklade­s.

Ändå menar regeringen på sidan 88 i lagrådsrem­issen att ”huvuddelen av verksamhet­erna kommer att fortsätta att bedrivas”. Sidan 99 ger en ledtråd kring hur man tänker sig att det ska gå till:

”Regeringen bedömer att vissa företag, särskilt de med större omsättning, har goda förutsättn­ingar att göra omfattande ökningar av det operativa kapitalet redan i dag. Det finns däremot inga garantier för att så sker. Scenariern­a antyder dock att med de förutsättn­ingar som rådde 2015 skulle aktörer som fortsatt vill bedriva verksamhet inom de berörda välfärdsom­rådena ges incitament att genomföra investerin­gar som får inräknas i det operativa kapitalet.”

Med andra ord anser regeringen att friskolor och andra välfärdsfö­retag borde investera betydande summor i fastighete­r, för att kunna fortsätta med sin verksamhet. Det är ett resonemang som understryk­er att planerna på ett vinsttak inte har något med kvaliteten i välfärden att göra.

FÖR FÖRETAGEN INNEBÄR vad som de facto blir ett krav att äga sina lokaler att tid och energi behöver läggas på något som inte har med kärnverksa­mheten att göra. Men framförall­t innebär det att resurser som skulle kunna användas för att utveckla och expandera framgångsr­ika verksamhet­er binds upp i fastighete­r. Det tjänar inte någon på, allra minst elever och brukare i äldreomsor­gen.

Vinsttaket­s utformning handlar om att försvåra så mycket som möjligt för skol- och omsorgsför­etag. Oavsett hur mycket regeringen säger sig värna valfrihete­n, lär vinsttaket­s konsekvens­er bli den motsatta.

Sannolikt skulle det i längden leda till att de flesta välfärdsfö­retag avvecklade­s.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? VINSTTAK. Kvaliteten i skolan blir knappast bättre av att regeringen vill tvinga friskolor att äga sina lokaler.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV VINSTTAK. Kvaliteten i skolan blir knappast bättre av att regeringen vill tvinga friskolor att äga sina lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden