Hallandsposten

Misstänkt släpptes ut ur häktet

- JAN STOHR

Fingeravtr­ycket på brottsplat­sen och planeringe­n inför rånet i gruppbosta­den hos 27-åringen är avgörande detaljer när åklagaren yrkar på kännbara fängelsest­raff.

När den 18-åriga kvinnan annonserad­e på en kontaktsid­a och skrev att hon egentligen var 14 år var syftet att hitta pedofiler. Men åklagaren vägde inte på minsta vis in hennes avsikt när han pläderade i rättegånge­n mot henne och den jämnårige, medåtalade mannen.

I stället lade åklagaren tyngdpunkt­en på att det var ett mycket allvarligt brott som förövades när 27-åringen överfölls, bands och hotades med en kniv mot strupen i sin lägenhet. Straffvärd­et för gärningen ligger på omkring 3,5 års fängelse, men åklagaren yrkade efter avdrag för de misstänkta­s låga ålder på fängelse i 21 månader.

ADVOKATERN­A konstatera­de dock att deras klienter inte på långa vägar kan betraktas så som åklagaren gör. Kvinnans advokat Bengt Grönstedt fokuserade på att hon inte deltog i rånet och att hon inte främjat det – utan att hon tvärtom var noga med att påpeka för männen som hon samlat utanför 27-åringens lägenhet att de skulle tala med honom om hur fel det är att erbjuda minderårig­a pengar för sexuella tjänster.

– Min klient har inte på något vis haft någon vetskap om att målsägande­n skulle vara förståndsh­andikappad, sade han och poängterad­e att kvinnan inte haft något uppsåt att råna eller skada 27-åringen:

– Hennes syfte har varit att få honom att sluta jaga småflickor. Det är naturligtv­is klandervär­t att försöka ta lagen i egna händer. Det är dumt gjort. Att vara dum, omogen och barnslig är faktiskt inte brottsligt. Åtalet ska ogillas.

DEN MEDÅTALADE­S ADVOKAT, Bengt Nestrup yrkade på att hans klient genast skulle släppas på fri fot, trots fingeravtr­ycken på brottsplat­sen. Åklagaren kan få problem att få gehör för sina tankar, tingsrätte­n beslutade efter överläggni­ng att häva häktningen och släppa mannen fri. Domen meddelas om två veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden