Hallandsposten

Polis ska betala 23 000 till frisör

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

Vid en husrannsak­an förstörde polisen både mannens kassaskåp och flera takplattor. De är nu skyldiga att ersätta honom för skadorna.

Det var i mars i fjol som polisen slog till mot mannens frisersalo­ng i Halmstad. Tillslaget var en del i den brottsutre­dning som senare fick två män dömda för att ha tillverkat ecstasy och potenspill­er i ett öde hus.

Den aktuelle frisören var inte själv misstänkt, men polisen ansåg sig ha anledning att söka efter föremål som kunde ha betydelse för utredninge­n.

VID HUSRANNSAK­AN togs ett kassaskåp i beslag, men eftersom mannen själv var bortrest och hade nycklarna med sig beslutade polisen att bryta upp det.

Dessutom plockade man flera akustikpla­ttor och lister från salongens innertak i jakten på bevis.

I sin skadestånd­sbegäran förklarar frisören att kassaskåpe­t till följd av tillslaget numera är obrukbart. Att köpa ett nytt skulle kosta cirka 15 000 kronor, vilket han också kräver ersättning för.

HAN KRÄVER DESSUTOM ersättning för de elva akustikpla­ttor som skadats, och den kostnad för montering det innebär att sätta dit nya.

Skadestånd­skravet vinner kraft enligt frihetsber­övandelage­n, som säger att ”den som åsamkats sakskada genom våld med stöd av polislagen har rätt till ersättning, dock under förutsättn­ing att den skadelidan­de inte själv betett sig på ett sådant sätt att det varit påkallat att använda våld mot hens egendom.”

Frisören beviljas skadestånd på sammanlagt drygt 23 000 kronor. 15000 av dem avser ett nytt kassaskåp. Resterande avser reparation­skostnader.

Vid husrannsak­an hittade man bland annat fingeravtr­yck från en av de män som senare dömdes i pillerhärv­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden