Hallandsposten

Därför får vi inte snö vid kusten

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

SMHI har utfärdat en del snövarning­ar för Halland den senaste tiden – ändå är det dålig fart i potentiell­a pulkabacka­r i närheten av kusterna. Men vad beror det egentligen på?

Lagom till sportlovet är det nog många som hade önskat att marken var vit. I stället är det, precis som ganska många år tidigare, barmark.

Vill man vara ute och vandra och leka i ett klassiskt vinterland­skap får man i stället bege sig inåt landet, och ofta räcker det att bara åka några mil.

Många kanske frågar sig varför snön är så dålig på att lägga sig vid kusten?

”Det får inte vara en temperatur runt nollan och sydvästlig­a vindar.”

PER HOLMBERG

– Rent allmänt är det mer snö i inre Halland på grund av att det oftast är sydvästlig­a vindar när snön kommer. Då blir det många gånger för varmt vid kusten och det blir i stället regn, säger Per Holmberg, meteorolog vid Foreca.

När snön väl kommer i kustlandsk­apet så försvinner den oftast ganska fort och man får vara kvick om man ska hinna ta en pulkatur.

– Kommer det inte så mycket snö så krävs det inte lika mycket värme för att det ska smälta bort. Ju mer snö som kommer, desto segare är det att få bort den, säger Per Holmberg. Vad skulle krävas för att vi ska få mycket snö som ligger kvar även vid kusten?

– Det får inte vara en temperatur runt nollan och sydvästlig­a vindar, för då blir det blött vid kusten. Det måste helt enkelt vara tillräckli­gt kallt så att nederbörde­n kommer som snö och så att den ligger kvar.

Ytterligar­e en viktig del är att vinden blåser i ostlig riktning i stället för sydvästlig.

– Då blir det inte så stora temperatur­skillnad mellan inlandet och kusten, vilket ger mer snöfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden