Hallandsposten

Röda miljonsiff­ror ska ha upptäckts sent

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Enligt Maria Melander var det först i december som hon fick klart för sig att kommunala vuxenutbil­dningens kostnader för 2017 skulle bli 17 miljoner kronor högre än intäkterna.

– Det kom som en överraskni­ng, precis innan året var slut, säger Maria Melander, den kommunala vuxenutbil­dningens chef, om det underskott som gör att de nu brottas med ett sparpaket.

Hon menar att betalnings­modellen gör att det står klart sent hur mycket man får betalt – beroende på om de studerande går färdigt på skolan och om de blir godkända.

– Så det var aldrig aktuellt för mig att dra i någon nödbroms, säger hon. Enligt HP:S uppgifter ville rektorn Stefan Ottosson tidigt under 2017 införa besparinga­r, men han ska då ha blivit uppläxad av förvaltnin­gschefen

– Nej, det har jag ingen aning om. Formellt är det jag som har budgetansv­aret, men givetvis är rektorerna inblandade i ekonomin, säger Maria Melander. Ni har valt att inte förlänga tre tidsbegrän­sade anställnin­gar, samtidigt som lärarna ska undervisa fler timmar, men klarar ni av att spara in 17 miljoner kronor i år?

– Nej, vi kan omöjligt göra ett nollresult­at under 2018. Största kostnadern­a är ju personalen, men gör vi oss av med så många lärare som de miljonerna motsvarar går det inte att bedriva undervisni­ng. Men är det inte något fel på betalmodel­len när det kan bli så stor skillnad på kostnader och intäkter?

– Det är svårt att säga hur man bäst ska beräkna elevpengen, säger Maria Melander och menar att det är en fråga för politikern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden