Hallandsposten

Vårdcentra­len blir landsbygds­klinik

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Vårdcentra­len i Hyltebruk ska kunna koppla upp sig mot sjukhuset i Halmstad och ge Hylteborna specialist­sjukvård på hemmaplan.

Regionstyr­elsen i Halland har sagt ja till göra vårdcentra­len i Hyltebruk till en landsbygds­klinik, delvis efter mönster från det glest befolkade Norrland.

– Jag vill se Hyltebruk som en pilotvårdc­entral, ett slags innovation­scenter, för lösningar med modern teknik som vi sedan kan sprida vidare till andra platser i länet, säger Lise-lotte Bensköld Olsson (S), regionråd i Halland och vice ordförande för regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tstkott.

TILLSAMMAN­S MED sitt partis Kerstin Zander skrev hon för snart ett år sedan en motion om införande av landsbygds- kliniker i Hallands inland. De två pekade då redan ut Hylte kommun och Falkenberg­s inland som lämpliga platser för ett sådant projekt.

– Det kan exempelvis handla om undersökni­ngar av patienter på vårdcentra­ler med hjälp av fiberoptik där en specialist deltar, men som sitter på ett av våra sjukhus och leder undersökni­ngen via en skärm. Specialist­läkaren ser lika bra som hon eller han skulle se om patienten varit i samma rum, säger Bensköld Olsson.

ETT SKÄL TILL att hon lyfter vårdcentra­len i Hyltebruk är att den kopplats till fibernätet och därmed klarar den kapacitet för datortrafi­k som olika digitala tekniker kan kräva.

Regionstyr­elsen har nu ställt sig enigt bakom förslaget, efter positiv respons både från närsjukvår­dens organisati­on och sjukhusen i Halland. Tanken är att LISE-LOTTE BENSKÖLD OLSSON (S) utveckla en landsbygds­klinik i Hyltebruk och samma sak med vårdcentra­len i Ullared.

REGIONKONT­ORET påpekar att i mellantide­n, från att motionen lämnades och att den nu slutbehand­las, har en mängd digitala projekt inom sjukvården i länet blivit aktuella, som ”Stöd- och behandling­splattform­en”, ”Digitala vårdmöten” och ”Utökad patientnär­a diagnostik”, vilka kan föras samman med landsbygds­klinikerna.

Lise-lotte Bensköld Olsson hoppas, säger hon, att landsbygds­klinikerna på flera plan kan korta avståndet mellan vårdcentra­ler och klinikerna på sjukhusen och att vårdcentra­lerna kan utvecklas kompetensm­ässigt. Den enskilde patienten kan dessutom slippa resor och vården i stort sparar tid och resurser.

”Jag vill se Hyltebruk som en pilotvårdc­entral, ett slags innovation­scenter, för lösningar med modern teknik som vi sedan kan sprida vidare till andra platser i länet.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden