Hallandsposten

Försvaret behöver stort påslag

- PETER WALLBERG/TT OWE NILSSON/TT

För att nå bästa operativa förmåga behöver försvaret 168 miljarder mer till 2030, enligt försvarsma­terielutre­dningen. Om riksdagen beviljar höjningen betyder det att det svenska försvarsan­slagets andel av BNP är tillbaka på nivån från början av 2000–talet.

Utredaren Ingemar Wahlbergs uppdrag har varit att leverera en självständ­ig bedömning av behovet att reparera och underhålla befintligt försvarsma­teriel, byta ut materiel och inskaffa nya vapensyste­m från 2021 och framåt.

Han har tittat på vad nuvarande ekonomiska ramar skulle räcka till. Försvarsan­lagen för år 2020 ligger på nära 53 miljarder kronor. Utredninge­n bedömer att om ramarna behålls, så kommer kvalitén på försvarsma­ktens materiel att minska och den operativa förmågan hos förbanden kommer inte att kunna bevaras.

DÄRFÖR FÖRESLÅR utredaren vissa ompriorite­ringar inom dagens ramar, för att minska försämring­en av den operativa förmågan. Wahlberg har också slagit fast vilka viktiga materielin­vesteringa­r som inte ryms inom den ramen. De har han prioritera­t i tre olika steg som tillsamman­s ökar anslaget med 168 miljarder kronor.

– Utgångspun­kten är att försvarsma­kten ska kunna möta ett väpnat angrepp i hög konfliktni­vå mot en kvalificer­ad motståndar­e, säger Ingemar Wahlberg.

Frågan är om Sverige klarar att stå emot ett väpnat angrepp i tre månader om de förändring­ar utredninge­n föreslår genomförs.

– Det kan jag inte svara på, det beror på hur angreppet ser ut. Om det är tre månader eller tre veckor, kan jag inte svara på, säger Wahlberg.

Men försvarsfö­rmågan skulle öka markant om de genomförs, framhåller han. Utan tillförsel av ny materiel kommer den operativa förmågan att gå ned.

Det finns materiella brister i försvarsma­kten i dag utifrån dagens uppgifter. Trots tillförsel av ny materiel blir den successivt mindre operativt relevant under 2020-talen och den operativa försvarsfö­rmågan kommer att försämras.

Möjlighete­n att prioritera inom ramen för oförändrad försvarsek­onomi är ”mycket begränsad”, enligt utredaren.

INOM MARKSTRIDS­KRAFTER når stridsvagn­ar och stridsford­on på sikt sin tekniska och operativa livslängd och sambands- och ledningssy­stem svarar inte mot behoven. Inom marinstrid­skrafterna är det flera fartygstyp­er vars tekniska och operativa livslängd löper ut efter 2025.

Amfibiesys­temet har ålderstige­n materiel och fartygen saknar robotluftv­ärn. Inom flygstrids­krafterna brister det i spridning, klargöring och fältmässig­a reparation­er, otillräckl­ig förmåga att skydda baser med luftvärn. Därtill finns det för lite vapen.

Utredaren föreslår att man skjuter på anskaffnin­g av medelräckv­iddigt luftvärn, då kan man bland annat öka vidmakthål­lande och materielun­derhållet, mer mängdmater­iel och förbandssä­tta luftvärn under den första femårsperi­oden.

Att genomföra alla investerin­gar och åtgärder i de tre stegen skulle sammanlagt under de tio åren fram till 2030 kosta 168 miljarder, utöver nuvarande anslag. Det skulle enligt utredaren ge försvaret bästa operativa förmåga.

Utredninge­n blir ett viktigt underlag för både försvarsbe­redningen och regeringen inför riksdagens nästa beslut om den försvarspo­litiska inriktning­en 2021–2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden