Hallandsposten

Frostigt för Göteborg efter dyra Em-festen

- MICKE LARSSON/TT

EM i ridsport förra sommaren skulle ge arrangeran­de Göteborg en budgeterad kostnad på 13 miljoner kronor. I stället blir det minst 55–60 miljoner. – Saker kunde ha gjorts annorlunda, säger Lotta Nibell, vd på Got Event.

Got Event är ett kommunägt bolag som har hand om Göteborgs stora arenor, och varje år arrangerar den internatio­nella tävlingen Gothenburg Horse Show i Scandinavi­um. När Göteborg sökte och tilldelade­s ridsport-em 2017, utsågs Got Event att sköta arrangeman­get.

I samma veva som Göteborg fick EM, 2014, kom Lotta Nibell till Got Event som vd. Hon var alltså inte med när den första planeringe­n gjordes.

EM BLEV EN sportslig succé. Men för Göteborg, som tog hela den ekonomiska risken, blev kalaset mångfalt mera kostsamt än beräknat.

Den första budgeten låg på 70 miljoner kronor i omsättning.

– Då ingick cirka 35 miljoner i biljettint­äkter, 15 miljoner från sponsorer och att staden själv skulle gå in med 13 miljoner, säger Lotta Nibell.

Men många kostnader blev större än beräknat, medan biljettint­äkterna blev mindre. Man sålde ”bara” 100000 biljetter till de sex tävlingsda­garna på Ullevi. Målet var att sälja 30 000 fler. En kundanalys har pekat på höga biljettpri­ser (200 kronor som lägst), och Nibell tror att tidpunkten vid skolstarte­n inte var idealisk för ett evenemang som behövde tillresand­e besökare.

Just nu ligger kommunens Emkostnad på knappt 55 miljoner kronor. Men då har man inte räknat med några miljoner för att tunga fordon körde sönder konstgräsp­laner på Heden, och inte heller ett eventuellt skadestånd i en tvist om upphandlin­g.

En revisionsb­yrå har fått i uppdrag att göra en extern granskning av hur det kunde bli så fel. Innan den blir klar vill Lotta Nibell inte vara alltför detaljerad.

MEN HON TVIVLAR på att det var rätt affärsmode­ll att låta just ett kommunalt bolag stå som arrangör, med de regler om exempelvis offentlig upphandlin­g som det medfört.

– Jag kan tänka mig ett konsortium, där olika intressent­er kommer överens om att dela på både nyttan och risken. Eller att kommunen upphandlar en arrangör, som i sin tur blir friare att göra avtal med privata parter som vi inte kunnat göra, säger Lotta Nibell.

 ?? Bild: ADAM IHSE / TT ?? I SNÅLBLÅSTE­N. Lotta Nibell på Em-arenan Ullevi, där hon har sin arbetsplat­s. I veckan är det stora hästtävlin­gar i Göteborg igen men som väl är inomhus, i den årliga showen i Scandinavi­um.
Bild: ADAM IHSE / TT I SNÅLBLÅSTE­N. Lotta Nibell på Em-arenan Ullevi, där hon har sin arbetsplat­s. I veckan är det stora hästtävlin­gar i Göteborg igen men som väl är inomhus, i den årliga showen i Scandinavi­um.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden