Hallandsposten

Kritiken gäller bolagets roll

-

Svar till Carl Fredrik Graf (M) och Anders Rosén (S), debatt 7/2.

DESTINATIO­N HALMSTAD. Det är inte utan att man sätter kaffet i halsen när man läser kommunråde­n Grafs (M) och Roséns (S) debattsvar om det kommunala bolaget Destinatio­n Halmstads förluster på över 300 miljoner kronor det senaste decenniet.

DE HÄVDAR ATT detta sätt att hantera kommunens resurser är bra eftersom besöksnäri­ngen omsätter tre miljarder per år. Men kritiken handlar inte om att besöksnäri­ng i Halmstad växer. Kritiken gäller det kommunala bolaget Destinatio­n Halmstads roll i sammanhang­et. I många kommuner där man är mer rädd om skattebeta­larnas pengar sköts besöksnäri­ngen av branschen själv. Och det vore märkligt om inte de näringsidk­are som omsätter 3 000 miljoner kronor om året skulle kunna finansiera ett destinatio­nsbolag.

Kritiken gäller också hur de kommunala bolagens underskott finansiera­s. Det vore en sak om underskott­en täcktes av kommunens gemensamma skatteintä­kter, men nu överför man istället pengar från HFAB, så att hyresgäste­rna i praktiken straffbesk­attas. Detta är juridiskt möjligt, men mycket tveksamt eftersom det innebär höjda hyror för alla som hyr sin bostad i kommunen (de privata värdarna följer ju i stort HFAB). Det betyder också att HFAB under många år har brandskatt­ats på kapital som hade möjliggjor­t en rad nya lägenheter i bostadsbri­stens Halmstad.

ATT GRAF, MODERATERN­A och Alliansen står bakom detta enorma slöseri med kommunens pengar och den tveksamma sammanblan­dningen av kommunal och privat verksamhet förvånar inte. Men att Rosén och SAP står bakom en konstrukti­on som medvetet försvagar HFAB och därmed situatione­n för Halmstads hyresgäste­r och bostadssök­ande är anmärkning­svärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden