Hallandsposten

Iréne Theorin aktuell med ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t”

- SARA ÖSTER

Sopranen Iréne Theorin befinner sig just nu hemma i sitt hus i Broaryd, som ligger på gränsen mellan Halland och Småland. I kväll är hon med i ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t” på SVT1.

Hej Iréne! Hur kommer det sig att du är med i programmet?

– Min svenska agent ringde och frågade om jag ville vara med och om jag hade tid – och det hade jag. Det var en helt ny upplevelse, det där med tv. Jag är så van att gå ut på scen, göra min grej, och sen är jag klar. Jag jobbar mer med live och eftersom programmet är inspelat så var det lite annorlunda. Jag blev väldigt imponerad av alla som jobbade med kamerorna som var överallt, belysninge­n och tekniken. Det var en rolig upplevelse!

Kul! Berätta, vad gör du annars nu för tiden?

– Just nu är jag hemma i mitt hus i Broaryd. Jag ska vara här ungefär en vecka eftersom jag ska spela in min första cd någonsin. Det blir väldigt spännande för mig, som sagt är jag van vid live men den här gången bandar vi musiken. Vi ska dock försöka spela in allt i ett svep och sen får vi se vad man ändrar på.

Vad blir det för typ av skiva?

– Det blir jag och en pianist som kommer att höras. Pianisten är en gammal vän till mig, vi lärde känna varandra redan på Musikhögsk­olan. Men jag skulle nog säga att skivan blir en annan form av klassisk musik. Det blir väldigt naket och ja, det blir något helt nytt. Totalt landar albumet på runt 55 minuter, men det är lite svårt att säga exakt hur många låtar det blir.

Tänker ni på uppföljare redan nu?

– Javisst, det gör vi. Vi har tankar om flera uppföljare faktiskt. Men först ska vi bli klara med den första cd:n, haha. Jag vill inte säga riktigt när vi tänker oss att den kan vara klar, men någon gång framöver.

Förutom att du ska jobba fram en skiva är du aktuell med Richards Strauss ”Elektra”. Har du något mer framöver du ser fram emot?

– I år skulle Birgit Nilsson ha blivit 100 år. Jag kommer vara med i en hyllningsf­öreställni­ng till henne på Göteborgso­peran den 17 maj. Det är endast damer som är med i föreställn­ingen och detta ser jag oerhört mycket fram emot. Jag tror bestämt att biljettern­a tog slut på fyra minuter.

 ??  ?? PÅ TV. I kväll medverkar sopranen Iréne Theorin i ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t” på SVT1.
PÅ TV. I kväll medverkar sopranen Iréne Theorin i ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t” på SVT1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden