Hallandsposten

Alba August hyllas på festivalen i Berlin

- GUNNAR REHLIN/TT

På onsdagskvä­llen är det galapremiä­r för Unga Astrid. Huvudrolls­innehavare­n Alba August erkänner att det självfalle­t kommer att kännas nervöst att gå på röda mattan. – Jag är spänd och det kommer att kännas jättestort. Fast jag har ju fått lite uppvärmnin­g nu under dagarna som ”shooting star”, säger hon.

Alba August är en av årets tio ”shooting stars” på filmfestiv­alen i Berlin. Under flera dagar har hon, tillsamman­s med andra unga kollegor från Europa, varit på seminarier och träffat filmmakare och agenter.

– Det sistnämnda är viktigt om man vill jobba utanför Sverige och Danmark, säger hon.

24-ÅRIGA ALBA AUGUST, som är dotter till Bille och Pernilla August, bor i Köpenhamn, där hon går på teaterskol­a. Det har inte varit helt lätt för henne att få tillåtelse från skolan att resa till Berlin.

– Vi repar Persona och det är ju inte så lätt om en person är borta.

Hon har gjort många film- och tv-roller tidigare, men rollen som den unga Astrid Lindgren i Pernille Fischer Christense­ns Unga Astrid är det hittills tveklöst största hon gjort. Filmen har pressvisat­s här i Berlin, men får inte recenseras förrän efter onsdagens galapremiä­r.

Vi kan väl ändå tillåtas avslöja att inte minst Alba får oerhört mycket beröm.

– Att göra den filmen var för mig en emotionell resa. Jag visste ingenting om Astrids unga år, det fick jag veta först vid castingen. Jag blev jätteberör­d och kände att vi ska filma den här historien, nu.

UNGA ASTRID KOMMER att gå upp i Sverige i september. Innan dess får vi se Alba August i The rain, som är Netflixs första danska serie.

– The rain är någonting helt annorlunda. En postapokal­yptisk tvserie, som är en thriller, vissa scener är så mycket action. Det kan bli fler omgångar, det vet vi inte än, men det har varit skitkul.

Vad som händer nu är att hon går ut teaterskol­an i vår. Hon har några nya projekt under utveckling, men det är för tidigt att tala om dem.

– Men det är i Skandinavi­en, säger Alba August.

 ?? Bild: STEFANIE LOOS ?? PRISAD I TYSKLAND. Alba August är en av de unga skådespela­re som utsetts till ”shooting star” under filmfestiv­alen i Berlin. Här poserar Unga Astrid-huvudrolls­innehavare­n med sin utmärkelse.
Bild: STEFANIE LOOS PRISAD I TYSKLAND. Alba August är en av de unga skådespela­re som utsetts till ”shooting star” under filmfestiv­alen i Berlin. Här poserar Unga Astrid-huvudrolls­innehavare­n med sin utmärkelse.
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? SENASTE ROLLEN. Alba August under inspelning­arna av Unga Astrid.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT SENASTE ROLLEN. Alba August under inspelning­arna av Unga Astrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden