Hallandsposten

Dageby & co på väg till Teatern

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Utsålt utsålt utsålt! Nationalte­aterns Rockorkest­er har vaknat till liv efter att ha legat i ide sedan 2014. Nu gör de comeback med vårturné – och som de gör det. I kväll anländer de till Halmstads teater.

Efter två utsålda turnéer 2014 var det dags för den rykande orkestern att dra sig tillbaka. Åtminstone för ett tag.

– Om man säger så här Sara, vi har slutat femtioelva gånger och startat upp igen femtiotolv. Nu kände vi helt enkelt att det var dags att dra ut på turné igen, skrattar Ulf Dageby.

Det är sannerlige­n en glad äldre herre jag ringer upp. Han sitter i sin så kallade ”lilla kåk” i Fiskebäcks­kil och njuter av tillvaron.

– Vi spelar mest på helgerna så i veckorna kan jag vara hemma en del. Men angående turnén så är det alldeles förbluffan­de. Vad händer? Vi spränger konserthus efter konserthus och alla fans är helt fantastisk­a. Responsen har än så länge varit otrolig, säger Ulf.

Nationalte­aterns Rockorkest­er firar nu 40 år som band. Det bildades 1978 och samma år släpptes albumet ”Barn av vår tid”.

I ÅR HAR bandet hittills spelat på fyra platser i södra Sverige, och alla konserter har varit utsålda. I kväll är det dags att ta sig an Halmstads teater, där ett fåtal biljetter finns kvar.

– Det här säger jag inte till dig för att smöra på något sätt, men jag älskar verkligen att spela i Halmstad – jag längtar på riktigt! Hur kommer det sig?

– Publiken och fansen i Halmstad är alltid bra. Stan är fin och det är något extra, det är lite svårt att sätta fingret på det men jag har alltid kul hos er, säger Ulf.

Trots att bandet har funnits i 40 år så är det aldrig sig likt när det väl ska uppträda inför publik. Det är alltid nytt folk med på scenen.

Och på frågan om detta är den sista turnén för Nationalte­aterns Rockorkest­er svarar han:

– Det är nog lika bra att jag låter bli att svara på det. Men jag kör på så länge gubben orkar helt enkelt, jag är ju 73 år nu. Men planen är faktiskt att jag ska jobba som tonsättare efter detta. Om du tänker tillbaka, finns det något minne som sticker ut och som alltid finns med dig?

– Oj du, jag har ett långt pärlband av minnen. Men en sak ska jag säga dig, Solgården och Tylösand minns jag så väl. Det är ett av mina favoritstä­llen – där kan man verkligen köra på. Det är magiskt.

VISST ÄR DET, så pass magiskt att Nationalte­aterns Rockorkest­er blir det andra artistsläp­pet inför Solgårdens spelningar i sommar. Den 1 augusti kommer de tillbaka till staden tillsamman­s med Wilmer X.

– Ja vi ville så gärna få spela där igen, så det är riktigt gott att vi får komma tillbaka till Halmstad, säger Ulf.

Men först – Halmstads teater.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? PÅ TURNÉ. Ulf Dageby is still going strong. I kväll kommer han tillsamman­s med Nationalte­aterns Rockorkest­er till Halmstads teater.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE PÅ TURNÉ. Ulf Dageby is still going strong. I kväll kommer han tillsamman­s med Nationalte­aterns Rockorkest­er till Halmstads teater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden