Hallandsposten

Skolan ska bygga bort segregatio­n

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Skolor ska ha elever med olika bakgrund. Kommuner och fristående skolhuvudm­än får nu ett uttalat krav på sig att verka för det. Enligt utbildning­sminister Gustav Fridolin kan det göras genom att placera nya skolor strategisk­t.

– Det ska vara naturligt för barn i villa och barn i hyreshus att gå till samma skola, säger han.

Regeringen­s förslag om att skolansvar­iga ska motverka bostadsseg­regationen skickas nu till lagrådet för granskning.

Enligt Fridolin finns det en unik möjlighet att jämna ut de sociala skillnader­na när det nu ett antal år framöver byggs historiskt många nya skolor.

– Den största grunden för skolsegreg­ation är bostadsseg­regation. Därför är besluten om var man bygger skolor de beslut som påverkar skolsegreg­ationen allra mest, säger Fridolin.

HAN FÖRUTSER ATT det på sikt blir färre högstadies­kolor i socialt utsatta områden.

– I städer väljer många elever en annan skola när det är dags att börja i högstadiet. Där finns det tillfälle att låta elever med olika bakgrund mötas i samma skola. Så har man planerat i bland annat Nyköping, Gislaved och Gävle, säger han.

REGERINGEN­S FÖRSLAG BYGGER på betänkande­t från Skolkommis­sionen, som tillsattes efter de historiskt dåliga Pisa-resultaten 2012/13. Regeringen kommer senare att lägga fram fler förslag med syfte att utjämna de sociala skillnader­na mellan olika skolor. Men något förslag om att lotta elever till de allra populärast­e skolorna, vilket kommission­en föreslog, är inte aktuellt.

– Det förslaget hade inget parlamenta­riskt stöd, konstatera­r Fridolin.

I den remiss som nu går till lagrådet finns däremot ett förslag om att skärpa sanktioner­na mot dåliga kommunala skolor, på liknande sätt som när Skolinspek­tionen drar in tillstånde­t för en fristående skola som inte håller måttet. Det innebär alltså, i extrema fall, att en kommunal skola kan få stänga.

– Kan man inte åstadkomma en förbättrin­g på annat sätt måste eleverna få gå på en annan skola, säger Fridolin.

REGERINGEN VILL OCKSÅ ge grundskole­rektorer ett större ansvar för att se till att elever med hög ogiltig frånvaro kommer tillbaka till skolan.

– Det handlar totalt sett om tusentals elever som har sådan här långvarig, problemati­sk frånvaro. En frånvaro som påverkar vilka möjlighete­r man har i framtiden, säger Gustav Fridolin till TV4 Nyheterna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden