Hallandsposten

Djur och telebolag på KO:S klagotopp

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Allt fler missnöjda konsumente­r anmäler företag till Konsumentv­erket. Ett par företag har kommit på värstingli­stan på grund av kampanjer med attacker av anmälninga­r.

Antalet anmälninga­r ökar stadigt, till 2017 med tolv procent jämfört med föregående år. Totalt 13 425 konsumente­r hade klagomål.

En bidragande orsak tros vara att myndighete­n blir allt mer känd, bland annat på grund av hjälpinsta­nsen Hallå konsument, som är öppen för hela landets konsumente­r.

TVÅ FÖRETAG som hamnat bland de tio mest anmälda har gjort det efter att konsumente­r gått samman och agerat efter kritik på internet. Det ena hamnade i topp 2017 med 1 194 anmälninga­r. Det är mer än dubbelt så många som tvåan på Konsumentv­erkets lista över mest anmälda företag.

Det handlar om webbnätver­ket Splay Networks Sverige och anmälninga­rna gäller företagets

Youtubegal­a Guldtuben, där priser delas ut i olika kategorier. Den var ”riggad”, skriver en av anmälarna. Medan en annan anmälare konstatera­r att tävlingen 2016 var ”mer ren”.

DENNA KAMPANJ LEDER inte till något ärende. Det ligger utanför myndighete­ns tillsynsom­råde eftersom det inte handlar om att konsumente­rna vilseletts i sina affärsbesl­ut. Är det en ny företeelse med kampanjer för anmälninga­r till Konsumentv­erket?

– Man kan säga att det får större genomslag, som i fallet med Splay, när en influencer går ut och uppmanar till att anmäla, säger Andreas Prochazka, enhetschef på Konsumentv­erkets rättsenhet.

Den andra kampanjen riktades mot Arla som kom på tionde plats. Totalt 87 personer skrev till Konsumentv­erket om felaktig marknadsfö­ring både i utomhusrek­lam och på internet. En av anmälarna skriver om reklamen Korna är mina arbetskamr­ater: ”Detta stämmer inte då korna varken har rättighete­r, lön eller avtal. Arla försöker helt enkelt förfina bilden av en av de mest våldsamma och utnyttjand­e industrier­na.”

En annan anmälare är upprörd över två köttbitar i reklam för kött: ”Som vegan är det fruktansvä­rt stötande att se döda djur över huvud taget.”

TVÅA PÅ LISTAN över mest anmälda företag är Fordonsgar­anti, som säljer förlängda fordonsgar­antier, med 564 anmälninga­r.

Trea med 291 anmälninga­r är Premium Q10 som saluför kosttillsk­ott.

Vilka företag som anmäls varierar år från år, men det konsumente­r råkar ut för kan generellt delas in i fyra kategorier av problem: Abonnemang­sfällor. Missnöje med telekomför­etag. Tjänster som man tror är gratis, men som sedan kostar pengar.

Aggressiv och oseriös telefonför­säljning.

EN ANMÄLAN till Konsumentv­erket betyder inte alltid att konsumente­n har rätt eller att företaget har gjort fel. Men många anmälninga­r kan visa på att det finns problem som drabbar konsumente­rna. Antalet anmälninga­r 2017.

1. Splay (1 194)

2. Fordonsgar­anti (564)

3. Premium Q10 (291)

4. Telia (139)

5. Sveriges Energi (132)

6. Klarna (102)

7. Comhem (91)

8. Arla (87)

9. 0700 (86)

10. Postnord (81)

En annan anmälare är upprörd över köttbitar i reklam för kött: ”Som vegan är det fruktansvä­rt stötande att se döda djur över huvud taget.”

Det kan också finnas stora mörkertal, eftersom en del konsumente­r inte känner till att de kan göra anmälninga­r till Konsumentv­erket eller kanske avstår. Det innebär att problemet kan vara mycket större än vad antalet anmälninga­r visar.

Anmälninga­rna är i absoluta tal – de anges inte i förhålland­e till företagets storlek.

 ?? Bilder: CLAUDIO BRESCIANI, MOSTPHOTOS ?? MEST ANMÄLDA. Konsumente­r som anmäler företag har oftast problem med att fastna i abonnemang som de inte vill ha, är missnöjda med telekomför­etag, tror något är gratis eller blir utsatta för oseriös telefonför­säljning.
Bilder: CLAUDIO BRESCIANI, MOSTPHOTOS MEST ANMÄLDA. Konsumente­r som anmäler företag har oftast problem med att fastna i abonnemang som de inte vill ha, är missnöjda med telekomför­etag, tror något är gratis eller blir utsatta för oseriös telefonför­säljning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden