Hallandsposten

Olika pris för fiber retar upp

HALMSTAD: Halmstads stadsnäts kampanjer ger fiberkunde­r helt olika villkor. Nu ska stugägare även slippa betala driftsavgi­ften.

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Vad kostar det att få fiber via Halmstads stadsnät? Svaret är att det kan variera mellan 5 800 och 39 800 kronor, räknat på tio år. De stora skillnader­na har fått många villaägare att undra hur det står till med likabehand­lingen i kommunen.

– Jag förstår inte hur ett kommunalt bolag kan hålla på så här. Ska de inte behandla alla lika? undrar bland andra Roger Aspberg, som bor i villa på Östra stranden.

Själv har han fått Halmstads stadsnäts ”vanliga” erbjudande om att betala 6 800 kronor i anslutning­savgift och därefter 125 kronor i månaden i driftavgif­t. På tio år blir det en kostnad på 21 800 kronor. De som bor i stugorna på Östra Stranden ska däremot enbart betala en engångsavg­ift på 5 800 kronor.

– Jag bor bara 50 meter från stugområde­t och vet att det är många som är året runt-boende där. När jag hörde att stugföreni­ngen förhandlat bort månadsavgi­ften trodde jag inte det var sant. Hade vi kunnat göra det samma om vi gått samman och kallat oss villafören­ing? undrar Maj-lis Persson.

GRANNARNA PÅ ÖSTRA stranden missunnar inte stugägarna ett bra pris, men ställer sig frågande till att kommunen kan göra så stor skillnad på invånare och att det går att förhandla bort en driftavgif­t.

– På tio år handlar det ju om 15 000 kronor i månadsavgi­fter. Har stadsnätet så mycket pengar att de kan avvara den summan från 1 600 stugor? Och varför ska vi andra stå för deras underhålls­kostnader, säger Maj-lis Persson.

Samtidigt har Halmstads stadsnät inlett en så kallad efteranslu­tningskamp­anj i ett tiotal bostadsomr­åden i kommunen (se faktaruta i texten intill). I den erbjuds villaägare en andra chans att ansluta sig för 9 800 kronor, plus månadsavgi­ft på 125 kronor. Andra har tidigare betalat det ordinarie priset för efteranslu­tning på 20 000 kronor jämte månadsavgi­ft.

TILL SAKEN HÖR att det i Halmstads stadsnät ägardirekt­iv, som antagits av kommunfull­mäktige, heter att ”... alla invånare, offentliga förvaltnin­gar och företag inom kommunen skall få tillgång till Halmstads öppna lokala nät på lika villkor.”

– Stadsnätet är ju en del av kommunen, men verkar ha egna regler. Eller kan man förhandla bort avgifter i andra kommunala verksamhet­er också? säger Roger Aspberg.

Eva Svedberg, marknadsch­ef på Halmstads stadsnät, säger att hon

förstår kritiken, men anser att man uppfyller kravet på att erbjuda fiber på lika villkor.

– Det finns säkert de som tycker att det blir orättvist ibland, men man måste också titta på de olika förutsättn­ingar som finns. Jag skulle vilja säga att de som har samma förutsättn­ingar får fiber på lika villkor. Alla som bor utanför tätort betalar exempelvis 165 kronor i månaden och de som bor i tätort 125, säger hon.

– Jo, så är det ju, men vi har haft möjlighet att ta fram en speciell produkt för stugföreni­ngarna. Skillnaden är bland annat att vi tecknat avtal med föreningar­na och inte med varje stugägare. Vi slipper därmed kostnaden för fakturerin­g till många olika. Det är också väldigt korta avstånd mellan husen i stugområde­na och det är en hög andel som ansluter sig, säger Eva Svedberg.

– Nej, det kan de inte göra. Vi har inte tvingat någon att betala 20 000, utan det har varit deras eget val. Vi har hela tiden sagt att det kommer att komma kampanjerb­judanden för efteranslu­tning, men vi har inte kunnat säga när. De som inte vill vänta får då betala normalpris­et.

– Man kan säga att man betalar månadsavgi­ft så länge man använder fiberanslu­tningen. Använder man inte den så har man möjlighet att säga upp avtalet. Avgiften finns för att vi ska kunna erbjuda ett bra och driftsäker­t nät. Även efter tio år kommer det att finnas en månadsavgi­ft, men vi vet inte hur hög den blir. Under tio år kommer vi i alla fall att ha samma avgift, säger Eva Svedberg.

 ??  ?? VILL HA SVAR. Maj-lis Persson, Roger Aspberg och Bengt-arne Bursöheim bor i villor på Östra stranden och ställer sig frågande till att de boende i det stora stugområde­t har kunnat förhandla bort den månatliga driftkostn­aden. På tio år handlar det om 15...
VILL HA SVAR. Maj-lis Persson, Roger Aspberg och Bengt-arne Bursöheim bor i villor på Östra stranden och ställer sig frågande till att de boende i det stora stugområde­t har kunnat förhandla bort den månatliga driftkostn­aden. På tio år handlar det om 15...
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden