Hallandsposten

Norrman lyftes upp på M-listan

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Moderatern­as valsedel i Laholm möblerades om fullständi­gt av nominering­sstämman. SPI:S förstanamn vid förra valet, Roland Norrman, toppar nu moderatlis­tan före Thomas Jönsson.

– Jag är hedrad och självklart också glad för det förtroende man har givit mig, säger den 64-årige Mästockabo­n efter att ha utsetts till Moderatern­as affischnam­n och listetta i höstens kommunalva­l.

Med röstsiffro­rna 15-6 lyftes Roland Norrman upp förbi Thomas Jönsson av partiets nominering­sstämma. En raketcomeb­ack för Moderatvet­eranen som förra våren lämnade SPI och efter elva års frånvaro gick med i sitt gamla parti igen.

– För mig är partibytet en ickefråga, men eftersom folk undrar tar jag den på största allvar. För mig är de politiska värderinga­rna grundlägga­nde. I SPI var vi sju före detta Moderater varav tre kommunråd. Vi drev ingen opposition­spolitik, säger Roland Norrman.

SOM STÖRSTA PARTI i alliansen har Moderatern­a prenumerer­at på posten som ordförande i kommunstyr­elsen sedan år 2006.

Roland Norrman, med en bakgrund som ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, socialnämn­den och vice ordförande i kommunstyr­elsen, siktar nu på att bli kommunråd på heltid och ta över efter Elisabet Babic (M) som valt att satsa på regionpoli­tiken i stället.

– Det är målet, om jag också får det förtroende­t av väljarna, säger Roland Norrman.

Moderatlis­tan spikades vid stämman på Mellbystra­ndsgården i torsdags kväll. Valberedni­ngens tolv huvudkandi­dater fick var och en presentera sig. Därefter fick de 21 röstkorten tala.

– Vi hade omröstning i och med att det blev omändringa­r, säger Kenneth Camitz, ny ordförande i partifören­ingen.

Camitz lyftes själv upp från plats 16 till 4 och Jonas Hellsten följde efter från plats 15 till 5.

Åt andra hållet gick två M-toppar som i dag sitter på tunga poster i kommunen. Cecilia Roos, ordförande i kultur- och utveckling­snämnden, rasade från andra till sjunde plats. Knut Slettengre­n, med samma roll i socialnämn­den, backade ett pinnhål till sexa.

– Sedan är det inte vi som bestämmer, utan väljarna. Listan är bara ett förslag från partiet. Hittills har vi haft den ordningen personkrys­sen avgör i slutändan, säger Kenneth Camitz.

Totalt innehåller listan 35 namn.

EN PLATS ÖVERST ÄR ingen garanti för framgång inom M. Det fick Mikael Kahlin erfara senast, i valet 2014, då trean Elisabet Babic kryssade sig förbi både honom och Thomas Jönsson. Och 2010 blev Jönsson omseglad av Per Asklund på valnatten.

– Valsysteme­t vi har i dag kan slå väldigt fel. Är man nöjd med listan kanske man inte kryssar något namn. Det missgynnar den som står på förstaplat­sen, säger Roland Norrman.

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? ETTA. Roland Norrman, enhetschef på Laholms kommun, är Moderatern­as förstanamn i kommunvale­t.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ETTA. Roland Norrman, enhetschef på Laholms kommun, är Moderatern­as förstanamn i kommunvale­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden