Hallandsposten

V vill ge bidrag till familjehem

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Vänsterpar­tiet vill att socialnämn­den omprövar beslutet att inte använda statliga bidrag till att hjälpa ensamkomma­nde som överklagat att bo kvar. – Med bidrag till frivilliga familjehem räcker pengarna till många, säger Tania Bengtsson.

I november beslutade socialnämn­den att de ensamkomma­nde som fyller 18 år, eller blir uppskrivna till 18 år, innan de fått ett första asylbeslut ska få bo kvar i kommunens boenden. Enligt beslutet ska pengarna som kommunen fått i specifikt bidrag till detta användas.

HP intervjuad­e efter beslutet gode män som förklarade det som verkningsl­öst. De pekade på att det knappt omfattar någon, eftersom nästan alla ensamkomma­nde i den åldern som behöver bostad redan fått avslag på sin första asylansöka­n – och nu väntar på att få sin överklagan prövad.

– Eftersom de är kvar i asylproces­sen anser vi att statsbidra­get borde användas till att hjälpa dem, säger Tania Bengtsson (V).

BENTE ROSENBERG, SOM är god man, bedömer att det kan finnas uppåt 150 ensamkomma­nde som berörs i Halmstads kommun. Hon räknar med cirka 80 på Spenshult, omkring 30 på asylboende­t på Vallås som stänger i slutet av mars, ett dussin på Vidablick i Oskarström plus ett antal i olika familjehem.

– Socialnämn­dens ordförande Ella Kardemark har sagt att de statliga pengarna inte räcker till alla dem, men hon utgår då från kostnadern­a på ett Hvb-hem, säger Tania Bengtsson.

– Men gör man i stället som i grannkommu­nen Laholm räcker de 4,8 miljonerna som Halmstad fått av staten långt, menar Bente Rosenberg.

Hon förklarar att man där har en projektans­tälld som håller kontakt med familjer som vill ställa upp.

– De som låter en ensamkomma­nde bo hos sig får 1 000 kronor i månaden i matbidrag. Sedan kontroller­as närvaron i skolan, plus att det görs drogtester.

Bente Rosenberg berättar om en ensamkomma­nde som i förra veckan tvingades flytta till Piteå. Och härom dagen skulle en kille som hon hjälpt tvingas flytta till Vänersborg – men nu får han bo hemma hos Tania Bengtsson.

– Han är kurd och har varit här sedan september 2015. Tänk så mycket Sverige har satsat på honom hittills och vilken bra arbetskraf­t han kan bli som vuxen, säger Tania Bengtsson.

– ENLIGT SITT ID-KORT är han 17,5 år. Enligt knäröntgen är han också under 18, men inte enligt tandröntge­n, säger Bente Rosenberg.

– Jag hoppas nu att Miljöparti­et tar sitt förnuft till fånga i socialnämn­den, säger Tania Bengtsson och hänvisar till att regeringen faktiskt föreslagit att alla som kom under 2015 ska få stanna.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILL ANVÄNDA STATSBIDRA­G. ”Som skattebeta­lare vill jag veta vad kommunen gör med de 4,8 miljoner som staten gett i bidrag för ensamkomma­ndes boenden”, säger Bente Rosenberg (till höger), som är god man. Tania Bengtsson (V) vill att socialnämn­den tänker...
Bild: ROGER LARSSON VILL ANVÄNDA STATSBIDRA­G. ”Som skattebeta­lare vill jag veta vad kommunen gör med de 4,8 miljoner som staten gett i bidrag för ensamkomma­ndes boenden”, säger Bente Rosenberg (till höger), som är god man. Tania Bengtsson (V) vill att socialnämn­den tänker...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden