Hallandsposten

När Kent Ekeroth petas från SD:S riksdagsli­sta är det en dömd politiker som ligger bakom.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Partiet gör allt för bli legitima och rumsrena och då finns det inget utrymme för Ekeroth.

Dömd politiker sparkar oskyldig partikolle­ga. Det meningen är faktiskt helt sann när det gäller petningen av Kent Ekeroth från Sverigedem­okraternas riksdagsli­sta. För den som håller hårt på lag och ordning borde detta inte vara möjligt. Men inom politikens värld gäller ibland andra måttstocka­r, inte minst inom SD.

Det var Aftonblade­t som var först med att rapportera att Kent Ekeroth inte finns med på det förslag på riksdagsli­sta med 60 namn som SD:S valberedni­ng tagit fram, det vill säga personer som partiet räknar med kommer in i riksdagen i höstens val. Det är partiets valkonfere­ns som hålls den 17 och 18 mars som slutligen spikar listan.

ORDFÖRANDE FÖR VALBEREDNI­NGEN är Michael Rosenberg, kommunalrå­d i Helsingbor­g.

”Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedni­ngens förslag. Valberedni­ngen är enig i den här frågan. Inför beredninge­n har vi bett samtliga partidistr­ikt inkomma med nominering­ar och inget har föreslagit Kent Ekeroth”, skriver Michael Rosenberg till Aftonblade­t.

Underförst­ått, Kent Ekeroth kommer med största sannolikhe­t att förlora sin riksdagspl­ats.

Att Ekeroth petas är inte förvånande med tanke på den uppmärksam­het som han dragit till sig genom åren. Förutom då själva järnrörssk­andalen 2012 har Kent Ekeroth varit inblandad i en del krogbråk. 2016 blev han åtalad för ringa misshandel för att ha slagit en man i en krogkö.

Förra året fälldes han i tingsrätte­n, men friades helt i hovrätten. Han är med andra ord oskyldig och inte dömd. Det kan man inte säga om Michael Rosenberg, den person som är satt att avgöra vem som är lämplig att företräda partiet och vem som har en för belastad bakgrund.

Inför förra valet 2014 avslöjade Helsingbor­gs Dagblad tillsamman­s med Dagens Nyheter att Michael Rosenberg är dömd inte bara en gång utan två gånger, för bland annat grova stölder och bedrägeri.

I sin ungdom ingick Rosenberg i en liga som var specialise­rad på att spränga och länsa kassaskåp och som orsakade stor skada för flera företag i Skåne och Småland.

”Jag har gjort så många brott att det kan vara svårt att komma ihåg alla de som inte gett något större resultat”, sa Michael Rosenberg i förhör med polisen 1990, enligt HD och DN.

NU LIGGER BROTTEN långt bak i tiden och Michael Rosenberg har avtjänat sitt straff, bland annat två år i fängelse. Däremot har han ljugit om sitt brottsliga förflutna, enligt den granskning som HD och DN gjorde. Trots detta har Rosenberg fått fortsatt förtroende att företräda Sverigedem­okraterna.

Det kan man inte säga om Kent Ekeroth. Han har tömt hela sin politiska trovärdigh­et att han inte ens längre platsar i SD; partiet gör allt för bli legitima och rumsrena och då finns det inget utrymme för Ekeroth.

Ändå är det inte det som förvånar mest i den här affären. Det är i stället att en dömd politiker petar en oskyldig kollega. Sin vana trogen gör Sverigedem­okraterna skillnad på folk och folk.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? PETAD. Kent Ekeroths dagar i riksdagen kan vara räknade.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT PETAD. Kent Ekeroths dagar i riksdagen kan vara räknade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden