Hallandsposten

Dags att hoppa på tåget

Halland får inte missa tåget till Markaryd.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 24/2. Tågbanan finns där, liksom tågen. Det enda som saknas nu är politisk vilja för att öppna upp persontraf­ik på Markarydsb­anan. Det är slutsatsen av den utredning som konsultbol­aget Trivector nyligen presentera­de för intresseor­ganisation­en Pågatåg Nordost.

Tågbanan mellan Halmstad och Markaryd är kraftigt underutnyt­tjad; ett godståg om dagen går på banan. Enligt rapporten från Trivector går det utan några infrastruk­tursatsnin­gar att öppna upp Markarydsb­anan med persontåg redan i december i år. Det enda som behövs är en ansökan till Trafikverk­et senast i april.

MATS AMÉEN, SOM ligger bakom utredninge­n, föreslår att man kan börja med fem avgångar om dagen från Halmstad till Markaryd och lika många omvänt. Det skulle i så fall öppna upp helt nya möjlighete­r för arbetspend­ling mellan orterna.

Kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad, Carl Fredrik Graf (M), säger i en kommentar till HP (23/2) att det är önskvärt att få igång persontraf­iken på banan. Men Graf skickar vidare bollen till huvudmänne­n, de tre inblandade regionerna, att ta beslutet. Vad säger de?

Skånetrafi­ken har tidigare varit drivande i frågan, så från politikern­a i Region Skåne lär vara med på tåget. Detsamma gäller troligen också Region Kronoberg. Då återstår Region Halland och Hallandstr­afiken, där entusiasme­n hittills inte varit så stor. Det måste bli ändring på det nu.

DET ÄR INTE ofta politiken står inför ett beslut som nästan inte kräver några uppoffring­ar alls. Att öppna upp Markarydsb­anan för persontåg ett är sådant beslut. Ta nu chansen att lämna in en ansökan till Trafikverk­et. Halland får inte missa detta tåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden