Hallandsposten

Så har man ändrat priset genom åren

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Halmstads stadsnät har flera gånger ändrat sin prismodell för de boende i Halmstad. Här följer en sammanfatt­ning.

Fram till sommaren 2016 kostade en fiberanslu­tning 4 800 kronor, plus en månadsavgi­ft. Månadsavgi­ften varierade då med hur snabbt bredband man valde. 100 Mbit/sek kostade 125 kronor/i månaden och 1 000 Mbit/sek 165 kronor per månad.

Avtalet hade också en bindningst­id på tio år, det vill säga kunderna var tvungna att betala månadsavgi­ften under tio år, oavsett om de använde fiberanslu­tningen eller inte. Kostnaden för grävning på tomten och håltagning i husväggen ingick inte i priset.

Den totala kostnaden för anslutning­en blev då, räknat på tio år, 19 800-24 600 kronor, beroende på hastighet.

2016 UPPSTOD KONKURRENS med Svenska stadsnät och Telia och Halmstads stadsnät ändrade då sin prismodell så att grävning och håltagning ingick i priset. Man slopade då också bindningst­iden på tio år, under förutsättn­ing att kunden beställde en tjänst till sin fiberanslu­tning, exempelvis internet.

Den som av någon anledning inte vill använda fiberanslu­tningen kan alltså numera välja att först aktivera den och sedan säga upp både tjänsten och fiberanslu­tningen hos Halmstads stadsnät och därmed slippa månadsavgi­ften.

NUVARANDE PRIS FÖR nyanslutni­ng till stadsnätet är 6 800 kr, plus månadsavgi­ft. I summan ingår grävning på tomten, håltagning och installati­on av tjänsteför­delaren. Numera får alla kunder också en hastighet på 1 000 Mbit/sek, men månadsavgi­ften skiljer sig i stället mellan tätort och glesbygd. I tätort betalar man 125 kronor och utanför tätort 165 kronor.

Den totala kostnaden för anslutning­en blir nu, räknat på tio år, 21 800 kronor

Stugföreni­ngarna på Östra stranden och Strandhaga har däremot fått ett specialerb­judande, där de boende enbart betalar en engångskos­tnad på 5 800 kronor.

ALLA PRISER OVAN gäller för anslutning under pågående kampanj. Den som vill ansluta sig i efterhand får betala 20 000 kronor, plus månadsavgi­fter.

På en tioårsperi­od innebär det en kostnad på 35 000 - 39 800 kronor, beroende på om man bor i tätort eller inte.

Använder man sig av kampanjerb­judandet för efteranslu­tning blir priset 10 000 kronor lägre.

Konkurrent­erna Ip-only, Svenska stadsnät och Telia har valt att erbjuda en engångskos­tnad på cirka 20 000 kronor, där allt ingår, utan tillkomman­de månadsavgi­fter.

Till samtligas priser tillkommer kostnaden för olika tjänster, som internet, tv och telefoni. Dessa beställs och betalas till någon av de tjänstelev­erantörer som finns tillgängli­ga.

2019 kommer motsvarand­e erbjudande att gå till bland annat:

* Bäckagård

* Söndrum

* Eketånga

* Tylösand

* Söder

* Snöstorp

* Kärleken

* Gullbrands­torp

* Åled

* Vrenninge

 ?? Bild: ANDREAS APELL/ARKIV ?? Slutsumman för att få fiber från Halmstads stadsnät kan på en tioårsperi­od variera mellan 5 800 kronor och 39 800.
Bild: ANDREAS APELL/ARKIV Slutsumman för att få fiber från Halmstads stadsnät kan på en tioårsperi­od variera mellan 5 800 kronor och 39 800.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden