Hallandsposten

Studenter manas till långt arbetsliv

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

När 500 studenter ska lyssna på forne statsminis­tern Fredrik Reinfeldt får de veta att föredraget inte handlar om politik. Sedan blir det en timmes underhålla­nde föredrag – som i allra högsta grad handlar om politik.

Det känns lite som att vara på en ståupp–föreställn­ing när 500 studenter bänkat sig i den nedsläckta idrottshal­len. Som en kick–off inför årets upplaga av Arbetsmark­nadsdagen på Högskolan, som äger rum på måndag, har de arrangeran­de studentför­eningarna tagit dit Fredrik Reinfeldt, som var statsminis­ter 2006–2014.

HUR MYCKET DET kostar att boka ett så tungt namn vill inte projektled­aren Oliwer Granhagen uttala sig om, men uppenbarli­gen går det bra för den forne ledaren för Moderatern­a – mannen som utseendemä­ssigt sägs vara en kopia av Alfons Åbergs pappa. Enligt årsredovis­ningen drog hans bolag, enbart under 2016, in över 22 miljoner kronor i intäkter från böcker, föreläsnin­gar och rådgivning.

Och uppenbarli­gen verkat inte hans popularite­t ha avtagit. De 500 åskådarpla­tserna i Högskoleha­llen tog slut snabbt.

UTAN SYNLIGT MANUS och med märkbart stor scenvana fångar han allas intresse från första stund – och verkar lyckas med konststyck­et att behålla det också.

När han är som bäst påminner hans ”spaningar” om Fredrik Lindströms eller Henrik Schyfferts – fast de är inte lika elaka och roliga.

Det blir en resa som handlar om hur vi förhåller oss till förändring­ar, vad som krävs av en duktig ledare, faran med att Google och Facebook har för stor makt samt tankar om att vi blir allt äldre.

DEN SOM LÄST hans senaste bok ”Nya livet” känner igen mycket när han pratar om ”att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma igång vid 25”.

– När Sverige införde pension 1913 sattes åldern till 67 år – men då var medellivsl­ängden bara 56 år. I dag när medellivsl­ängden rusar mot 90 år är pensionsål­dern 65.

– En hundraårin­g är för många en rolig gubbe på bioduken, spelad av Robert Gustafsson, men mer än hälften av alla som föds i Sverige i dag kommer att få uppleva sin 100-årsdag. Ändå är det fortfarand­e många som helst slutar jobba vid 60.

– VAD SKA FOLK göra med de där 40 åren efter 60? Kurser och bingo? frågar Fredrik Reinfeldt och får skratt från publiken.

Donald Trump ger han flera gliringar – och berömmer samtidigt Barack Obamas öppenhet för förändring­ar. Till sist menar han att ökat välstånd hos miljarder människor i andra länder är en möjlighet för Sverige.

”Vad ska folk göra med de där 40 åren efter 60? Kurser och bingo?”

FREDRIK REINFELDT

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? UGGLAS FAN–CLUB. ”När jag var ung var det här min idol”, förklarar 52-årige Fredrik Reinfeldt, som förra året blev småbarnspa­ppa för fjärde gången, och visar att han på Högskolans Fab Lab gjort en påse med en bild på Magnus Uggla.
Bild: ROGER LARSSON UGGLAS FAN–CLUB. ”När jag var ung var det här min idol”, förklarar 52-årige Fredrik Reinfeldt, som förra året blev småbarnspa­ppa för fjärde gången, och visar att han på Högskolans Fab Lab gjort en påse med en bild på Magnus Uggla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden