Hallandsposten

Lång väntan på fiber på landet

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

IP Only har stoppat arbetet med fibergrävn­ingarna i sex av sju områden i Laholms kommun. – Det är otroligt frustreran­de att det dröjer så länge, säger Marcus Ottosson.

Marcus Ottosson bor i Bastena med sin familj, och jobbar på sina föräldrars gård i Fågelsång. Både hans bostad och föräldrarn­as gård tillhör fiberområd­et Våxtorp östra, där den fasta telefonen försvann den sista september förra året.

I samband med det fick de skaffa extra antenner och mobilt bredband, bland annat för att mjölkrobot­ens larm skulle kunna fungera.

– Det har fungerat bra i stort, även om det hänger sig ibland. Men att se på film hemma i Bastena, som jag och min sambo gärna gör, fungerar knappt. Mobiltäckn­ingen är för dålig, det hackar och buffrar hela tiden, säger Marcus Ottosson.

EN HEL DEL abonnenter i området Våxtorp östra har dock fått fiber inkopplad. Enligt IP Only är det 43 procent i området som är driftsatta. Målet var att hela området skulle ha fiber vid årsskiftet 2017/18.

– Man hade ju hoppats på en julklapp förra året, men nu är vi glada om det kommer till midsommar i stället, säger Marcus Ottosson.

Grannarna på andra sidan vägen i Fågelsång har fått igång sin fiber. Liksom några av dem som bor i närliggand­e Hårsabäck.

– DET KÄNNS SOM om det är helt slumpmässi­gt vilka som får fiber. Man förstår inte riktigt upplägget, säger Marcus Ottosson.

Han, och många andra, är väldigt kritiska till att Telia inte kunde vänta med att släcka ner kopparnäte­t.

– På de flesta platser fungerade det ganska bra, bättre än de mobila lösningar vi har nu, och det hade besparat oss massor av tid och arbete, säger han.

Niclas Karnhill som är pressansva­rig på IP Only berättar att de planerar att börja gräva till våren igen.

– På många orter arbetar vi som vanligt, men det har varit vattensjuk­t i många marker i södra Sverige, och det är långa handläggni­ngstider på Trafikverk­et och länsstyrel­sen. Det är också en mängd markavtal som ska inhämtas. Därför har vi gjort en tillfällig paus.

I område sydväst är flest kunder driftsatta, med 50 procent. I fem av områdena I Laholms kommun är siffran 0.

– SIFFRAN 0 BETYDER inte att vi inte har arbetat i området. Vi har bland annat gjort installati­oner, längsgåend­e schakt och tomtschakt, vilket gör att vi är väl positioner­ade inför uppstarten i vår. Vi diskuterar också med entreprenö­rer om vi kan projektera områdena på ett effektivar­e sätt, säger Niclas Karnhill.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? OLIKA. På ena sidan av vägen i Fågelsång har fastighete­rna fått fiber, men på gården där Marcus Ottosson jobbar väntar man fortfarand­e.
Bild: CARINA NILSSON OLIKA. På ena sidan av vägen i Fågelsång har fastighete­rna fått fiber, men på gården där Marcus Ottosson jobbar väntar man fortfarand­e.
 ??  ?? INKOPPLAT. Det är flera månader sedan rören för fibern installera­des.
INKOPPLAT. Det är flera månader sedan rören för fibern installera­des.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden