Hallandsposten

Nämnd vill inte fiska upp blysänken

- JONATAN GERNES

Miljö- och byggnadsnä­mnden vill inte räkna och fiska upp alla gamla fiskedrag med blysänken som hamnat på Lagans botten. Laholmspar­tiets motion får tumme ner.

Bertil Johansson (LP) har föreslagit en inventerin­g av hur omfattande nedskräpni­ngen är och en storstädni­ng efter varje fiskesäson­g.

Han beräknar att 4 000 drag med blysänken fastnar på Lagans botten årligen och pekar på att det är en farlig tungmetall.

Miljö- och byggnadsnä­mnden håller med om att nedskräpni­ngen i Lagan är ett problem, men inte om lösningen.

– Det ger större miljönytta att minska antalet blysänken genom att diskutera detta med dem som håller på med verksamhet­en, säger Ove Bengtsson (C), ordförande.

Helst hade han sett en strängare lagstiftni­ng. Men så lär det inte bli.

– Centrala myndighete­r säger att det inte blir ett förbud. Man vill att det fasas ut på frivillig väg genom att man hittar alternativ till bly, säger Patrik Eriksson, kommunens miljöchef.

Däremot är det inte ovanligt att fiskerätts­ägare och fiskevårds­ombud inför lokala förbud mot att använda bly vid fiske i deras vatten.

– Det vore önskvärt när man säljer fiskekort att det står med att här använder vi inte blysänke, säger Ove Bengtsson.

Nämnden konstatera­r avslutning­svis att sportfiske och bottenstäd­ning inte är deras bord.

– För vår del är detta avslutat, men när förslaget kommer upp i kommunfull­mäktige får vi naturligtv­is råda kultur- och utveckling­snämnden att ta en dialog med Laholms laxfiske.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden