Hallandsposten

Landsbygds­kliniken: ”Bra för invånarna”

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

– Det kan vara bra och dessutom roligt för oss att delta i, säger Maria Wahlström, chef för vårdcentra­len i Hyltebruk om utsikterna att bli en så kallad landsbygds­klinik.

I onsdags berättade vi på Hyltesidan om att vårdcentra­len i Hyltebruk är utsedd att gå i bräschen för ett teknikmöte mellan primärvård­en och sjukhusens specialist­er.

Sen många år tillbaka - för att börja vid Hyltebruks förutsättn­ingar - utförs röntgen vid vårdcentra­len, istället för att hyltebor beger sig till sjukhuset i Halmstad för att göra det där. På senare år har tekniken blivit digital och röntgenbil­derna skickas från Hyltebruk via internet till en röntgenläk­are som tittar på dem och ger sina utlåtanden.

– JAG SER EN möjlighet att detta kan utvecklas, att vi via remiss och på ett digitalt sätt kan få hjälp också med andra undersökni­ngar medan patientern­a är kvar här hos oss. Jag kan inte se annat än att det här kommer att gagna våra kommuninvå­nare, säger Maria Wahlström.

Wahlström påpekar att hon och kollegorna på vårdcentra­len hittills inte kunnat ta till sig så mycket informatio­n om det politikern­a vill genomföra. Inte minst kring hur det här ska gå till rent praktiskt.

– Det är så tidigt fortfarand­e, men vi vet att det ska ske ett utveckling­sarbete runt det här. distriktss­köterska och chef för vårdcentra­len i Hyltebruk

Efter ett enigt beslut i regionstyr­elsen, som hämtat positiva yttranden från sjukhusen, primärvård­en och även psykiatrin samt ambulanssj­ukvården, ska nu regionfull­mäktige bara ge sitt klartecken för projektet.

Sjukvårdsp­olitikern Liselotte Bensköld Olsson (S), som är en av dem som drivit frågan, säger till HP att hon hoppas att vårdcentra­len i Hyltebruk, tillsamman­s med den i Ullared, ska kunna börja utveckling­sarbetet under slutet av det här året.

– VI KOMMER OCKSÅ att ge vårdcentra­len de resurser den behöver för att utveckla sig till det som kallas landsbygds­klinik, säger hon.

Den närmare utformning­en av projektet, hur och i vilken takt olika metoder för att exempelvis ställa diagnos och koppla samman specialist­läkare med vårdcentra­len ska lyftas in, kommer närmast att bli ett uppdrag för regionkans­liets vårdutveck­lare.

”Jag ser en möjlighet att detta kan utvecklas”

MARIA WAHLSTRÖM,

* Vårdcentra­len utgör ett komplex med flera byggnader vid Dr Thulins väg på Nyhemsområ­det, förr kallad sjukstugan, i Hyltebruk.

* Doktor Harald Thulin var en beryktad läkare i Hylte på 1930-talet som inte drog sig för att själv utföra enklare operatione­r på sina patienter.

* Nästan 8 000 patienter är listade på vårdscentr­alen, vilket är ungefär tre av fyra kommuninne­vånare i Hylte.

* I kommunen finns ytterligar­e en självständ­ig vårdcentra­l i regionens regi, i Torup, där övriga hyltebor är listade.

* Läkartäthe­ten i Hyltebruk är för tillfället god: fyra allmänläka­re har sin tjänst på vårdcentra­len och dessutom tre utbildning­släkare.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? BLANDAD VÅRD. Gamla ”sjukstugan”, där vårdcentra­len finns i dag, har ett brett spektra av verksamhet­er inom vårdområde­t.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N BLANDAD VÅRD. Gamla ”sjukstugan”, där vårdcentra­len finns i dag, har ett brett spektra av verksamhet­er inom vårdområde­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden