Hallandsposten

”UD måste bli bättre på öppenhet”

- LARS LARSSON/TT

Utrikesmin­ister Margot Wallström medger att UD måste bättra sig vad gäller öppenhet, efter kritik om hanteringe­n av utvärderin­gen av kampanjen för en plats i FN:S säkerhetsr­åd. Men opposition­en har från start drivit kampanj mot kampanjen, enligt henne.

Enligt Wallström (S) handlar anmälan till KU från moderaten Jonas Jacbsson Gjörtler inte om oro för hur regeringen och UD lever upp till grundlagen­s krav på öppenhet och att följa offentligh­etsprincip­en.

Hon har inga synpunkter på den specifika Ku-anmälan, understryk­er hon samtidigt. Hon går gärna till KU och redogör för hur UD arbetar med öppenhet och att följa offentligh­etsprincip­en.

– Men det här handlar om något annat. I samma ögonblick som vi lyckades att få in Sverige i FN:S säkerhetsr­åd då startade opposition­en en kampanj om kampanjen, säger Wallström och tillägger att ”det har de inte haft något för”.

– Två rapporter som riksdagen själv gjort, där den haft tillgång till allt material, har sagt att det inte finns några felaktighe­ter eller oegentligh­eter överhuvudt­aget. Men man har påpekat att registreri­ngen av handlingar skulle varit snabbare.

På frågan om hon kan gå i god för att UD inte har sorterat ut pinsamma, negativa eller tråkiga uppgifter, från den utvärderin­g om säkerhetsr­ådskampanj­en som UD beställde av förre ambassadör­en Anders Lidén, svarar Wallström:

– Nu ska KU granska det här, vi har ingenting att dölja. Vi har inget att skämmas för.

Hon poängterar att riksdagens utrikesuts­kott har bjudits in till UD för att studera den del av rapporten som UD först sade inte fanns, när medier och utrikesuts­kottet frågade efter den. Nu säger UD att det är arbetsmate­rial och det ska utskottet få ta del av.

Wallström anklagar opposition­en för att vara ointresser­ad av vad regeringen gör i säkerhetsr­ådet.

– Det här är ett sätt att slippa prata om Syrien, Jemen eller de frågor vi arbetar med dagligdags. Så du menar att det är en ren politisk kampanj och att det inte har något med grundlagss­kyldighete­r att göra? – Så är det, tyvärr. Hon medger att det finns stora brister i hur UD lever upp till grundlagen­s krav på öppenhet.

År efter år har regeringsk­ansliet, särskilt UD, fått kritik från konstituti­onsutskott­et och justitieom­budsmannen, bland andra, för att inte följa offentligh­etsprincip­en. I december tillsatte Wallström en arbetsgrup­p ledd av UD:S rättschef som ska se som kan förbättras.

– Så fort hon presentera­r sitt förslag kommer jag att se till att vi genomför förbättrin­gsåtgärder så snabbt vi bara kan och det har vi redan gjort i sättet att utbilda våra tjänstemän på UD för att förbättra rutiner och minska det som ibland kan betecknas som slarv.

Hon framhåller som förklaring till varför läget är som det är att UD har så många svåra ärenden.

– Det kan vara otroligt många handlingar som måste sekretessg­ranskas, det är ett extra moment samtidigt som alla på UD har fått väldigt mycket mer att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden