Hallandsposten

Fördubbla sig

- TT

innebär det fördubblad­e försvaret att man har nått den ambitionen i alla fall till 2035.

Förutom ökad uthållighe­t och tillgängli­ghet, så ska det fördubblad­e försvaret kunna möta aktioner som är i gråzonen mellan fred och krig, till exempel sabotage, påverkansk­ampanjer och it-angrepp.

Det utbyggda försvaret bedöms också kunna slå till mot en angripande fiende tidigare, även utanför svenskt territoriu­m. Försvarsma­kten önskar till exempel precisions­robotar med lång räckvidd.

Haggren uppger att försvaret skulle minska den säkerhetsp­olitiska risken, ge större handlingsf­rihet och större tröskeleff­ekt, det vill säga kosta mer för en fiende att angripa Sverige.

HAGGREN VILL INTE gå in på vilka olika krigsscena­rier Försvarsma­kten utgår i från, eftersom det ingår i den hemliga försvarspl­aneringen.

Ett fördubblat försvar innebär, enligt Försvarsma­ktens beräk- ningar, också en mer än fördubblad försvarsbu­dget. Cirka 115 miljarder kronor år 2035.

Men för att bygga upp ”volymerna” i försvaret måste man börja redan nu, enligt Haggren. Mer personal måste rekryteras och utbildas och hittills har det gått trögt. Dessutom behöver Försvarsma­kten bygga upp infrastruk­tur och skaffa utrustning för fler soldater vilket tar tid.

Därför bedöms försvarsut­gifterna ligga på 75-85 miljarder kronor år 2025. I dag ligger försvarsbu­dgeten på runt 50 miljarder.

Perspektiv­studien kommer vart femte år och är ett viktigt underlag för riksdagens nästa försvarsbe­slut 2020 om den försvarspo­litiska inriktning­en för 2021–2025.

Tidigare i veckan kom försvarsma­terielutre­dningen med sin rapport. Den bedömde att materielin­vesteringa­r på 168 miljarder kronor sammanlagt behövs för åren fram till 2030, utöver redan beslutade investerin­gar.

ENLIGT KONTERAMIR­AL Haggren ligger Försvarsma­ktens beräkninga­r av materielko­stnaderna ”i samma härad”. Men det finns skillnader i vilket materiel som förespråka­s. Försvarsma­terielutre­dning vill ligga kvar på 60 stridsflyg­plan av modell Gripen E och rekommende­rar inte inköp av precisions­robotar med lång räckvidd.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? klara av en konflikt under tre månader utan hjälp utifrån.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT klara av en konflikt under tre månader utan hjälp utifrån.
 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? PÅ ÖNSKELISTA­N. Försvarsma­kten vill ha 120 nya Jas-plan.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT PÅ ÖNSKELISTA­N. Försvarsma­kten vill ha 120 nya Jas-plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden