Hallandsposten

Rohingyska byar jämnas med marken

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Satellitbi­lder visar hur Burma jämnar rohingyska byar med marken sedan de bränts och tömts på sina invånare, enligt en rapport från Human Rights Watch. Organisati­onen fördömer rivningarn­a, som kan försvåra utredninge­n av misstänkta brott mot den muslimska minoritets­gruppen.

Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) har gått igenom satellitbi­lder på rohingyska byar som fotografer­ats från ovan under tidsperiod­en 11 november 2017–13 februari 2018. HRW skriver i en rapport att alla byggnader har rivits och all växtlighet har rensats i minst 55 rohingyaby­ar i delstaten Rakhine.

FÖRETAGET DIGITALGLO­BES bilder från före rivningarn­a visar längor av förkolnade byggnader i gröna fickor – på bilderna efteråt har ingenting lämnats kvar.

Den burmesiska militären inledde sin offensiv efter strider mellan rohingyska milismän och burmesisk militär i slutet av augusti i fjol. Merparten av byarna i rapporten finns bland de 362 byar som helt eller delvis bränts ner sedan dess. Minst två av byarna var intakta innan de revs, enligt HRW.

Rivningarn­a inleddes i staden Maungdaw i november i fjol, enligt HRW. Därefter pausades de i en månad, och återupptog­s sedan i byar söder om Maungdaw, och senare även norr om staden.

Sammanstäl­lningen är dyster läsning för dem som flytt sina hem. Men rivningarn­a kan också försvåra en framtida utredning av eventuella människorä­ttsbrott som kan ha begåtts av Burmas militär, säger HRW:S Asienchef Brad Adams i ett uttalande:

”I många av byarna begicks brott mot rohingyern­a och de borde bevaras för att Fn-experterna som ska dokumenter­a övergreppe­n ska kunna gå igenom bevisen för att finna de skyldiga.”

ORGANISATI­ONEN SKRIVER att internatio­nell rätt slår fast att flyktingar som godtycklig­t eller olagligt har fråntagits sina hem eller sitt land har rätt att återvända och få tillbaka sin egendom. HRW konstatera­r att inga rohingyer som flytt Burma till grannlande­t Bangladesh har kunnat återvända, och att rohingyer fortsätter fly från Rakhine.

”Genom att jämna dessa områden med marken hotas både minnet och de rättsliga anspråken för rohingyern­a som bodde där”, säger Adams.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden