Hallandsposten

E hållas nere”

- WIKTOR NUMMELIN/TT MARIA DAVIDSSON/TT

sering av budgeten, säger Stefan Löfven.

SVERIGE TILLHÖR EN liten grupp budgetrest­riktiva länder som helst vill undvika att budgeten växer. Framför allt delas uppfattnin­gen av Danmark, Österrike och Nederlände­rna. Men det är långtifrån alla som delar denna sparsamma syn. Eu-parlamente­t vill att långtidsbu­dgeten ska ökas till 1,3 procent av Eu-ländernas totala BNI, jämfört med dagens 1 procent. Eu-kommission­en tänker sig en ökning till 1,1–1,2 procent och har stöd från länder i Öst- och Centraleur­opa. Men även Tyskland kan tänka sig en något större budget, liksom Finland.

Enligt Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker är ”14 eller 15” länder villiga att bidra med mer pengar till budgeten.

Det finns också diskussion­er om att länder som inte lever upp till rättsstate­ns principer eller inte tar emot så många flyktingar som * EU:S långtidsbu­dget gäller för sju år i taget och sätter ramarna för hur mycket som kan satsas i varje årsbudget. Nuvarande budget – för åren 2014-20 – landade kring 960 miljarder euro, med regionalst­öd (cirka 35 procent) och jordbrukss­töd (knappt 40 procent) som klart största utgifter. * Budgeten föreslås av Eu-kommission­en, men fastslås gemensamt av medlemslän­derna och Eu-parlamente­t. * EU:S stats- och regeringsc­hefer håller en allmän diskussion om lämpliga prioriteri­ngar vid sitt informella toppmöte i Bryssel på fredagen. Därefter väntar en ministerko­nferens inriktad på budgeten i Sofia i mars, med representa­nter för varje medlemslan­d. I början av maj kommer sedan kommission­ens budgetförs­lag. Den slutliga budgeten väntas dock bli spikad tidigast under 2019. Eu-länderna kommit överens om, ska få betala i form av minskat Eustöd. En annan variant är att länder som tar ett särskilt stort ansvar ska premieras.

Enigheten var betydligt större kring mötets andra diskussion­spunkt – Eu-valet 2019. Det handlade bland annat om hur mandaten ska fördelas när de brittiska Eu-parlamenta­rikerna försvinner. Det förslag som ligger innebär att Sverige kommer att få 21 istället för 20 Eu-parlamenta­riker 2019.

En annan fråga gällde tanken på så kallade toppkandid­ater.

Eu-parlamente­t vill att de stora partigrupp­erna i EU inför Eu-valet ska utse var sitt toppnamn som sedan medlemslän­dernas stats- och regeringsc­hefer får välja mellan när nästa kommission­sordförand­e ska utses.

Det gillas inte alls av en lång rad Eu-länder, som vill behålla friheten att kunna köpslå och förhandla internt om lämpliga kandidater.

 ?? Bild: OLIVIER MATTHYS ?? sin ”snåla” linje.
Bild: OLIVIER MATTHYS sin ”snåla” linje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden