Hallandsposten

Moderatern­a är ett parti för hoppfulla

-

Integratio­nen är en av våra största utmaningar. Men den går att lösa med klok politik. Det skriver moderata kandidater till fullmäktig­e i Halmstad.

DEBATT 24/2. Halmstad står som så många andra kommuner inför stora integratio­nsutmaning­ar. Särskilt tydligt syns detta på arbetsmark­naden. Skillnaden i förvärvsar­bete mellan inrikes och utrikes födda – jobbklyfta­n – är i dag oroväckand­e stor och riskerar att permanenta utanförska­pet i stora grupper i samhället. Det mest förödande är att barn ofta ärver föräldrarn­as utanförska­p. Också den generation som nu växer upp riskerar alltså att fastna i utanförska­pet.

Ett av Moderatern­as högst prioritera­de jobbmål är därför är att halvera jobbklyfta­n och att det fram till 2025 ska växa fram en halv miljon nya jobb i Sverige.

VÄGEN TILL INTEGRATIO­N och inkluderin­g i samhället går ofta via ett arbete och vägen till arbete går nästan alltid via språket. De viktigaste delarna i vår integratio­nspolitik är därför att utveckla arbetslinj­en och att stärka fokus på kunskaper i svenska.

Moderatern­a är ett parti för hoppfulla. För oss innebär det att vi vågar peka på de problem som finns, men att vi också alltid ska kunna visa på lösningar. Vi är övertygade om att vi kommer kunna

Vi är övertygade om att vi kommer kunna klara av integratio­nsutmaning­en.

klara av integratio­nsutmaning­en, men att det kommer krävas en förändrad politik på många områden för att nå dit.

Genom individuel­la prestation­splaner, tydliga kunskapsmå­l och större möjlighet till minskad eller indragen etablering­sersättnin­g för den som hoppar av Sfi-studierna vill vi stärka incitament­en för nyanlända att lära sig svenska. Grundlägga­nde kunskaper i svenska ska vara en förutsättn­ing för medborgars­kap eller för permanent uppehållst­illstånd. Vi ställer tydliga krav, men det är krav som kommer att ge många nyanlända en betydligt bättre möjlighet att ta sig in på den svenska arbetsmark­naden och att lämna utanförska­pet. Detta är en politik för hoppfulla.

SÄNKTA INKOMSTSKA­TTER, SÄRSKILT på lägre inkomster, bidragstak och höjda rutavdrag är några av våra viktigaste förslag för att förstärka arbetslinj­en. Vi vill också höja aktivitets­kraven i försörjnin­gsstödet, men samtidigt införa möjlighet till utökad förskola för barn till föräldrar som lever på försörjnin­gsstöd – för att underlätta deltagande i språkunder­visning. Vi föreslår också den nya anställnin­gsformen inträdesjo­bb, en tidsbegrän­sad lärlingsan­ställning för nyanlända och unga arbetslösa. För den som har lite sämre förutsättn­ingar till anställnin­g innebär detta en möjlighet att äntligen få in en fot på arbetsmark­naden. Och i Halmstad förbättras möjlighete­rna till sysselsätt­ning ytterligar­e genom att vi nu sjösätter en ny och effektivar­e organisati­on för näringsliv­sutvecklin­g. Detta är en politik för hoppfulla.

Integratio­nen är en av våra största utmaningar. Men den går att lösa med klok politik. Vi är hoppfulla!

Jonas Bergman (M), Carl-johan Berthilsso­n (M), Mikaela Waltersson (M), Ann-charlott Mankell (M), Christofer Lundholm (M), Dag Hultefors(m), Josefin Green (M), Louise Uvenfeldt (M), Lars Püss (M), Ardian Mazreku (M), Andreas Bergman (M) moderata kandidater till kommunfull­mäktige i Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden