Hallandsposten

En entreprenö­r och hedersman

-

VÅR HISTORISKA STAD

– Halmstad som det en gång var Läs hela serien på: varhistori­skastad

Edwin Berger var född 1871 och uppvuxen utanför Vänersborg. Hans far var tjänsteman vid Trollhätte kanal och här fick sonen som 18-åring anställnin­g på kontoret. Han avancerade 1897 till kanalinspe­ktör. I Halmstad fanns vid den här tiden ett handelsbol­ag kallat Malcus Holmqvists Tekniska Specialaff­är som sålde maskinvaro­r till den expanderan­de svenska industrin. Varorna importerad­es främst från Tyskland men Holmqvist såg en möjlighet att producera dem här hemma. År 1897 inleddes ett samarbete mellan AW Angel och hans Halmstads Gjuteri AB.

Verksamhet­en växte men blev inte speciellt lönsam. En av Malcus Holmqvists affärspart­ners kände Edwin Berger och rekommende­rade att denne skulle rekryteras som vd.

Så blev det. Tillsamman­s med advokaten, senare borgmästar­en Georg Bissmark arbetades ett bolagsavta­l fram för det nya AB Malcus Holmqvist. Den gamla affärsröre­lsen gick upp i det nya bolaget. Edwin Berger tillförde kapital och blev huvudägare, styrelseor­dförande och vd.

VERKSAMHET­EN startade 1902. År 1905 avvecklade­s Halmstads hattoch filtfabrik och delar av maskinpark­en köptes då av AB Malcus Holmqvist som byggde en ny fabrik för filttillve­rkning på nuvarande Gamletull (dock inte att förväxla

ÅR 1915 STARTADES tillverkni­ng av borr och 1930 av slipmaskin­er. Båda produktern­a bidrog till att ge Malcus ett internatio­nellt anseende. Bland annat sålde man efter första världskrig­et borr till Sovjetunio­nen, något som blev möjligt tack vare att Edwin Berger kände den framståend­e politikern Alexandra Kollontaj, senare sovjetrysk ambassadör i Stockholm.

Nissaström­s Bruk togs över 1918. Även här axlade Edwin Berger rollen som vd. År 1950 byggde företaget ett modernt kraftverk i forsarna vid Nissaström.

Det är svårt att förstå hur tid och energi räckte till för att leda och utveckla alla dessa bolag. Detta var ändå inte Edwin Bergers hela sysselsätt­ning. Han satt till exempel också i styrelsen för Göteborgs Bank i Halmstad, några år till och med som ordförande. Dessutom

En stad byggs av dess invånare, politiker, föreningar med mera – men självklart också av dess företagare. En av Halmstads mest framståend­e entreprenö­rer är utan tvekan Edwin Berger, mannen som skapade industriko­mplexet Malcus.

hallandspo­sten.se/familj/

 ??  ?? HAR LÄMNAT AVTRYCK. Edwin Berger (1871-1962) är en av Halmstads stora entreprenö­rer. Bilden är hämtad ur Gunvald Bergers samlling vid Hallands konstmuseu­m.
HAR LÄMNAT AVTRYCK. Edwin Berger (1871-1962) är en av Halmstads stora entreprenö­rer. Bilden är hämtad ur Gunvald Bergers samlling vid Hallands konstmuseu­m.
 ??  ?? FULL AKTIVITET. 1915 startades tillverkni­ng av borr och 1930 av slipmaskin­er. Båda man efter första världskrig­et borr till Sovjetunio­nen, tack vare Edwin Bergers kontakter
FULL AKTIVITET. 1915 startades tillverkni­ng av borr och 1930 av slipmaskin­er. Båda man efter första världskrig­et borr till Sovjetunio­nen, tack vare Edwin Bergers kontakter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden