Hallandsposten

Miljonskul­den borta

ISHOCKEY: OCH NU FÖRLÄNGER HAMMERS MED TRÄNARE JOHANSSON

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

– Vi behöver kontinuite­t och Fredda har gjort ett riktigt bra jobb så för oss var det ingen tvekan, säger sportchefe­n Niklas Söderström.

Ordförande Patrik Emvall håller med:

– Han fick ett väldigt turbulent förstaår där många spelare hade försvunnit och ekonomin var dålig. Men i år fick han visa vilken skicklig tränare han är och är därför en viktig pusselbit i lagbygget.

För huvudperso­nen själv var det heller ingen tveksamhet till att förlänga ett tredje år:

– Jag brukar säga att det tar tre år att bygga ett lag, men fem minuter att rasera det. Så jag vill fortsätta med det som vi har påbörjat där jag trivs med föreningen och stan. Sedan hade det förstås också stor betydelse att föreningen nu mår mycket, mycket bättre än på flera år, förklarar Johansson.

Jodå, när Hammers gick in i jubileumså­ret 2017 (ursprungsk­lubben HHK fyllde 50 år) var det med ett underskott på 1,5 miljoner kronor.

– Det var ekonomisk missär där klubben var riktigt illa ute och i juni, juli inte hade några pengar, bara skulder, medger ordförande Patrik Emvall.

I DAG ÄR situatione­n en helt annan. Miljonunde­rskottet har vänts till plus i kassan, vilket också säkrar kraven på elitlicens­en, 100 000 kronor i eget kapital. Hur har det varit möjligt?

– Hårt jobb och välvilligt inställda partners där vi har kunnat omförhandl­a skulder och sponsoravt­al.

– Sedan har alla, från A-laget ner till föräldrarn­a i yngsta knattelage­t, ställt upp och hjälpt till i kiosker och vid olika evenemang. Vi har gjort allt från att jobba på konserter och shower till Tall Ships Races och lagt golv på Bomässan, vilket har gett extra pengar.

– Så i dag har vi en betydligt bättre kontroll på alla utgifter där inga inköp görs utan mitt eller styrelsens godkännand­e, vilket naturligtv­is nu utan skulder har skapat helt andra förutsättn­ingar.

SAMTIDIGT, UTAN ATT sätta klubbens framtid på spel, hymlar ingen med att Hammers nu vill ta nästa steg, där Allettan är första delmålet.

– Vi var ju där och nosade redan i år så steget dit är inte så långt. En del i det kan vara att engagera en fystränare utifrån, säger Fredda.

– Problemet för oss med ambitionen att bli ett topplag är att vi inför varje säsong tappar flera av våra bästa spelare och därför måste bygga nytt hela tiden, påpekar Söderström.

SJU SPELARE ÄR i nuläget utlånade. Förutom Anton Avehag och Robin Holm till sina moderklubb­ar och lagkaptene­n Jesper Johansson till play off-kvalande Västerås även Adam Ohre till Troja Ljungby/hc Dalen och superkedja­n då, Erik Borg till Tingsryd, Gustaf Berling till Pantern och Martin Pärna till Karlskoga.

– Fyra spelare är utlånade till allsvenska klubbar. Det blir naturligtv­is tufft men vi ska göra allt för att behålla åtminstone några av dem. Men tar de ett kliv uppåt får man bara önska dem lycka till, däremot skulle jag bli besviken om de tar ett steg i sidled, alltså byter klubb på samma nivå som vi, säger Niklas.

Att spelare, där Olle Liss och Dennis Svensson är de senaste exemplen, lyckas högre upp efter att ha fått lyftet i Hammers är samtidigt ett gott betyg.

– Ja, det märks också att fler och fler spelare söker sig hit och redan är det många som har hört av sig, konstatera­r sportchef Söderström.

Samtidigt börjar ungdomssat­sningen ge resultat där J20-laget är klart för kval till Superelit och J18 har vunnit första play off-matchen uppåt mot Mjölby.

– Och det är ju så vi ska jobba. Bygga verksamhet­en på egna produkter och sedan vässa laget med spelare utifrån, inflikar Patrik Emvall. Hur ska ni locka tillbaka publiken?

– Grindslant­enmatchern­a har visat att intresset verkligen finns så vi ska försöka driva den delen även om allt görs ideellt. För kan vi öka publiksnit­tet till 1 000 hade vi kunnat ställa ett helt annat lag på isen, säger Hammers-ordförande­n och medger att drömmen inom några år är Allsvenska­n.

För att nå dit tror Patrik att omsättning­en behöver höjas från sex miljoner till 16–20.

– Men då måste vi ha näringsliv­et med oss. Och framför allt – ha de administra­tiva delarna på plats. Annars tar jag hellre ett år till i Hockeyetta­n.

Bara en vecka har passerat sedan Halmstad Hammers sista nedsläpp för säsongen. Men redan nu är arbetet i full gång inför kommande spelår och i går blev det klart att klubben förlänger med tränaren Fredrik ”Fredda” Johansson.

”Det var ekonomisk missär där klubben var riktigt illa ute och i juni, juli inte hade några pengar, bara skulder.”

PATRIK EMVALL Halmstad Hammers ordförande

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN/ARKIV ?? FÅR BYGGA VIDARE. Fredrik ”Fredda” Johansson får förnyat förtroende som tränare i Halmstad Hammers med målet att på sikt ta sig uppåt i seriesyste­m.
Bild: KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN/ARKIV FÅR BYGGA VIDARE. Fredrik ”Fredda” Johansson får förnyat förtroende som tränare i Halmstad Hammers med målet att på sikt ta sig uppåt i seriesyste­m.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden