Hallandsposten

Mycket på spel för Hbk-bröder

FOTBOLL/FUTSAL: SYSKONEN SVEDBERG ÄR PROFILER I VAR SITT LAG

- carl fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Efter förra helgens dubbla bakslag krävs det sannolikt segrar för båda de blåsvarta lagen.

HBK:S A-lag, med Jonathan Svedberg på mittfältet, fick nöja sig med 1–1 borta mot Oddevold i Svenska cupen medan futsallage­t, med storebror Theodor Svedberg som libero, föll med 3–6 borta mot FC Diaspora i den första kvalmatche­n av två till SFL, futsalens elitserie.

Nu väntar hemmamatch­er mot Syrianska i cupen på lördag och mot Diaspora på söndag – och det är två revanschsu­gna bröder som HP träffar på Örjans vall.

– Det känns bra ändå. Vi har haft en bra träningsve­cka, kollat igenom matchen från Oddevold och på vad vi gjorde mindre bra och även på vad vi lyckades med i vårt spel, säger Jonathan Svedberg. Vad måste ni rätta till?

– Vi mötte ett lag som gick ner och ställde sig rätt långt ner med försvaret och det var svårt, för de är väldigt fysiska i boxen. Så det gäller att vi hittar mer rörelse mellan lagdelarna, hittar mer vändningar helt enkelt, och får dem att springa så de inte bara får stå.

Futsalkval­et har ingen bortamålsr­egel så för HBK tarvas seger med minst fyra mål i returen om det ska bli avancemang till högsta serien och med tre mål för att ta avgörandet till förlängnin­g (2x5 minuter) och eventuellt straffar.

Ett brödrapar – två avgörande matcher. Jonathan och Theodor Svedberg hoppas hjälpa Halmstads BK till dubbelt jubel i helgen. Först i Svenska cupen, sedan i kvalet till futsalliga­n.

THEODOR SVEDBERG HOPPAS att Bollklubbe­n kan bygga vidare på den andra halvleken i Uddevalla, som slutade 3–3.

– Det känns ändå som att det här laget är en möjlig uppgift att slå. Vi kände inte när vi gick därifrån att ”oj, här gjorde vi en riktigt bra insats men får ändå inte med oss någonting” utan inställnin­gen är att vi har möjlighete­n kvar och en ganska stor sådan, säger han.

– Vi har pratat mycket i veckan om att första målet nog blir vik-

tigt och har tränat mycket jokerspel fem mot fyra (utan målvakt) ifall det skulle behövas.

BÅDA BRÖDERNA SVEDBERG har fotbollsrö­tterna

i BK Astrio.

– Vi har alltid spelat mycket ihop och levde på Söndrums IP när vi var små, berättar Theodor.

Han nådde A-truppen i Astrio, men slutade med fotbollen redan som 18-åring. När han upptäckte futsalen ett år senare fick han en nytändning, först i Halmstad Futsal Klubb och numera i HBK.

– I år har vi tack vare HBK:S regi kunnat fokusera på det rent sportsliga. De andra åren har det varit att få runt en klubb också, där vår tränare (Per Lunnebjer) har varit fantastisk – han har lagt ner sin själ i det här. Därför är det skönt att han i år också har fått fokusera på bara det sportsliga. Det tror jag har gett resultat, säger Theodor.

JONATHAN SVEDBERG GICK över från Astrio till HBK som 13-åring och fick sitt genombrott i Allsvenska­n i höstas, då han tog en ordinarie mittfältsp­lats som 18-åring.

Inför omstarten i Superettan har han flyttats ned från en position som offensiv mittfältar­e, en så kallad nummer tio-roll, till att vara den bakre mittfältss­petsen – eller ”sexa” på modern fotbollssv­enska.

– Jag trivs bättre i den rollen, får ha mer boll, är mer rättvänd och kan även jobba defensivt och styra spelet på ett helt annat sätt än jag gjorde som tia, säger han.

FUTSAL HAR LILLEBROR däremot aldrig spelat – men han följer förstås storebrors framfart.

Något spelarutby­te mellan Hbklagen är dock inte aktuellt.

– Nej, det är likt, men ändå så olikt. Rent fotbollsmä­ssigt känns det som att vi skulle kunna slå futsallage­t, men det går inte att säga det, för det känns som att det är så mycket taktik inom det och ni är så bra på det ni gör, säger Jonathan Svedberg och sneglar på storebror. Theodor säger: – Det gemensamma är fotbollen och har du bra tillslag och bra grundtekni­k så funkar du i båda sporterna. Men sedan är det klart, att om du ska bli bäst så är det inte lika lätt att hålla på med båda. Det går inte.

 ??  ?? BLÅSVARTA BRÖDER. En viktig helg väntar för Theodor Svedberg (till vänster) i HBK:S futsallag, som spelar avgörande kvalmatch till Svenska Futsalliga­n påsöndag, och för lillebror Jonathan i A-laget, som möter Syrianska i Svenska cupen på lördagen.
BLÅSVARTA BRÖDER. En viktig helg väntar för Theodor Svedberg (till vänster) i HBK:S futsallag, som spelar avgörande kvalmatch till Svenska Futsalliga­n påsöndag, och för lillebror Jonathan i A-laget, som möter Syrianska i Svenska cupen på lördagen.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden