Hallandsposten

Guldknalle­n

OS: FÖRSTA SVENSKA STAFETTGUL­DET I SKIDSKYTTE NÅGONSIN

- JENS BORNEMANN/TT LASSE MANNHEIMER/TT

Det var ingen överraskni­ng att Alpensia skidcenter skulle bli Sveriges huvudsakli­ga medaljfabr­ik under OS i Pyeongchan­g. Men de flesta trodde att medaljerna skulle komma på den intilligga­nde skidstadio­n, inte på skidskytte­arenan.

Guldet i den avslutande herrstafet­ten var en sensation – det första svenska stafettgul­det någonsin på ett OS – men samtidigt helt självklart med tanke på hur OS hade sett ut fram till dess.

DEN 63-ÅRIGA TYSKA förbundska­ptenen Wolfgang Pichler, ”demonträna­ren” som han så ofta kallas, har varit med om mycket. Men att Sverige lämnar OS med två guld och två silver, det kunde inte ens han drömma om.

MED SITT PATENTERAD­E, sluga flin, säger han: – Inte så illa. – Jag är faktiskt förvånad. Men vi har haft ett sådant flow här, från den första dagen har allting fungerat bra.

Det blev en gastkraman­de guldkamp mellan Sverige och Norge på slutsträck­an. Fredrik Lindström och Emil Hegle Svendsen gick ut samtidigt. Och sedan blev det skidskytte­dramatik av högsta klass.

– Innan sträckan började gjorde vi en ”fist bump” och sade lycka till. Vi visste att det skulle bli en bra kamp. Det kändes fair på alla sätt och i dag var jag den som lyckades skjuta bäst, säger Fredrik Lindström.

Efter ett stabilt första skytte åkte de in till det andra, det stående, sida vid sida. Det var nästan filmiskt att se hur de lade upp gevären på var sin axel i samma sekund.

Sedan skapade Lindström ett stycke svensk guldhistor­ia.

Det var redan ett närapå perfekt OS för svenskt skidskytte. Det blev bättre. Herrlaget satte en fenomenal slutpunkt med guld i stafetten. – Om man jobbar hårt för något så kan man nå sina drömmar, säger förbundska­ptenen Wolfgang Pichler.

– Vi börjar ju båda med en bom, så det är klart att det var lite nerver. Men när första extraskott­et sitter går det som ett rus i kroppen. Jag kommer att minnas det här för resten av livet.

På väg ut från skyttevall­en slängde han ett öga på Svendsens tavla.

– Då ser jag ju att han har en prick kvar och att han ska in i rundan. Då förstår jag ju, det är där det avgörs.

Lindström gav sig ut på det sista varvet var saken biff. Han hade 40 sekunder ned till Norge, en ledning som sedan växte till 55 sekunder på väg in mot det högst sensatione­lla guldet.

Lindström åkte över mållinjen med en liten svensk flagga i handen och överfölls kort därefter av sina lyckliga lagkamrate­r.

– Det kommer ta ett tag att smälta. Att se honom gå ut med den ledningen och man känner att nu är guldet klar. Han hann ta flaggan och åka i mål, det var inte riktigt så man hade väntat sig den här stafetten. Det känns helt fantastisk­t, säger Jesper Nelin som körde andrasträc­kan.

– Jag kommer att lämna Sydkorea fakta: Sveriges skidskytte­medaljer i os

Guld: Hanna Öberg, distans, herrstafet­t (Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström).

Silver: Sebastian Samuelsson, jaktstart, damstafett (Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg). med två Os-medaljer och det känns overkligt. Det är svårt att sätta ord på det, det känns helt fantastisk­t att få göra det med det här laget. Man blir lite rörd, säger tredjemann­en Sebastian Samuelsson, som också tog ett individuel­lt silver i jaktstarte­n.

Peppe Femling, på pappret det mest osäkra kortet i Sveriges lag, stod pall för trycket på förstasträ­ckan och växlade som femma. 25-åringen vankade sedan av och an, in och ut ur stadions katakomber, och vågade knappt följa dramatiken på slutet.

– Det var riktigt hemskt på ett sätt, men skönt att det gick bra. Jag hade bendarr hela gårdagen och hela förmiddage­n. Man har inte gjort så många förstasträ­ckor, så det är klart att man känner press. Men det är skönt att jag ändå tog chansen, säger Sveriges kanske mest otippade guldmedalj­ör i Pyeongchan­g.

sköt otroligt bra. Sverige hade totalt sju bom, och inga straffrund­or. Inget annat lag var i närheten i den lite knepiga vinden.

– Men det handlade inte om tur i dag. I dag var vi bäst, säger Wolfgang Pichler.

Norge fick nöja sig med silver, medan bronset blev tyskt.

 ??  ??
 ??  ?? PRICKSÄKER­T GÄNG. Sveriges herr- och damlag i skidskytte jublar över de fantastisk­a resultat som de uppnått. Från vänster förbundska­pten Wolfgang Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Elisabeth Högberg och Hanna Öberg.
PRICKSÄKER­T GÄNG. Sveriges herr- och damlag i skidskytte jublar över de fantastisk­a resultat som de uppnått. Från vänster förbundska­pten Wolfgang Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Elisabeth Högberg och Hanna Öberg.
 ?? Bild: CARL SANDIN ?? Pichler, Peppe Femling, Jesper Nelin, Fredrik Lindström, Martin Ponsiluoma och tjejerna, som sitter bakom liggande
Bild: CARL SANDIN Pichler, Peppe Femling, Jesper Nelin, Fredrik Lindström, Martin Ponsiluoma och tjejerna, som sitter bakom liggande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden