Hallandsposten

Amanda sjöng Bowie med Ebbot i Globen

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Amanda Aasa sjöng tillsamman­s med Ebbot vid konserten ”Sverige tolkar David Bowie” på tisdagen. – Det var det bästa och roligaste jag har gjort, säger Halmstadar­tisten som hade köpt framträdan­det – på auktion!

Det är en glittrande glad Amanda som berättar den märkliga historien om hur hon sjöng, inför storpublik på Globen i Stockholm den 20 februari. Det var en hyllningsk­onsert till David Bowie och bland artisterna fanns Amanda Bergman, Magnus Carlson, Dennis Lyxzén, Jenny Wilson, Moto Boy – och Amanda som sjöng Bowie-låten ”Changes” tillsamman­s med Ebbot Lundberg.

21-ÅRIGA AMANDAS VÄG till Globen hade gått via en auktion.

– Det var vid Musikhjälp­en före jul som man kunde bjuda på biljetter till konserten, där man även kunde få medverka. Eftersom det var till ett behjärtans­värt ändamål bjöd jag tills jag vann, säger Amanda.

Hennes avsikt var att själv få uppträda, men det var inte givet.

– Jag måste bevisa att jag kunde sjunga, så jag skickade in ljudfiler med mina låtar och ett långt mejl – och fick klartecken.

NÅGRA DAGAR FÖRE konserten fick Amanda veta att hon skulle framföra ”Changes”, en tidig Bowielåt från lp:n ”Hunky Dory” (1971) tillsamman­s med Ebbot Lundberg.

– Jag fick lyssna på och lära mig låten, och kunde den när jag träffade Ebbot på Globen. Jag skojade och sa ”Stackars dej som måste dras med Musikhjälp­envinnaren”, men han var helt lugn efter genrepet.

Amanda hade fått hjälp med klädseln inför konserten av en Halmstadbu­tik och bar svart läderklänn­ing och dito skor.

– Jag hade trott att min outfit skulle sticka ut, men de andra artisterna hade hur mycket glitter som helst, säger Amanda som laddade upp inför framträdan­det bakom scenen.

– Jag dansade för att komma i form under de tre sista låtarna innan jag skulle uppträda. Och allt gick bra, jag fick beröm för min sång, bland annat i en recension på sajten Popmani.

Hur gjorde ni med refrängen. Sjöng Ebbot ”Ch-ch-ch-ch-changes” och du ”Turn and face the strange”?

– Ja, precis.

Jag var 17 år när jag hörde ”Changes” första gången 1971 och älskade varenda sekund. Vad tycker du om låten?

– Bra. Orden ”Turn and face the strange” handlar om precis det jag gjorde i Globen, något nytt och främmande. Jag sjöng för min största publik någonsin och på efterfeste­n knöt jag en massa kontakter. Kapellmäst­aren Stefan Sporsén – han från ”På spåret” – hade till en början varit rasande över att en amatör, ”vilken tomte som helst”, hade kunnat köpa en plats på scenen. Men efter konserten var han positivt överraskad och jättenöjd med resultatet.

Det låter lite som en saga. Vad händer annars i ditt liv?

– Jag släpper snart en ny singel och har gått till distriktsf­inal i Livekaruse­llen. Till hösten ska jag söka en tvåårig utbildning för låtskrivar­e och producente­r vid Musikmakar­na i Örnsköldsv­ik. Jag vill hela tiden utvecklas och bli en bättre låtskrivar­e.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: PAULINA WESTERLIND ?? DUETT INFÖR STORPUBLIK. Ebbot Lundberg var klädd som en glittrig trollkarl (?) när han mötte Amanda Aasa i sången ”Changes”, vid konserten ”Sverige tolkar David Bowie” i Stockholm.
Bild: PAULINA WESTERLIND DUETT INFÖR STORPUBLIK. Ebbot Lundberg var klädd som en glittrig trollkarl (?) när han mötte Amanda Aasa i sången ”Changes”, vid konserten ”Sverige tolkar David Bowie” i Stockholm.
 ??  ?? MOT NYA MÅL. ”Turn and face the strange”, sjöng Amanda Aasa – och det var precis vad hon gjorde på Globens scen.
MOT NYA MÅL. ”Turn and face the strange”, sjöng Amanda Aasa – och det var precis vad hon gjorde på Globens scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden