Hallandsposten

Sveriges Os-tjejer – bättre än Norge och bäst i världen!

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

Inget guld för Sandra Näslund i skicross, lag Niklas Edin i herrarnas curling och i den alpina lagtävling­en eller ens medalj för Tre Kronor. Men ändå det bästa olympiska vinterspel­en med sju guld, sex silver och ett brons. Nattinén i Pyeongchan­g blev en svensk medaljfest.

Jag skrev inför OS att det var de svenska tjejerna som skulle bära nationen. Nu vet vi. Det blev precis så. Och inte bara det. För när lag Hasselborg natten till söndag fick värdnation­en Sydkorea att ge upp vid 8–3 i damernas curlingfin­al blev Sverige bäst i världen på damsidan i OS. Bättre än Tyskland, USA, Holland, Kanada, Österrike, Schweiz – ja, till och med bättre än vinterstor­makten Norge.

Med sina fem guld, fyra silver och ett brons mot USA:S och Hollands fem guld och tre silver (och fyra brons) samt Norges fyra guld och fem silver (och tre brons).

DET INNEBAR SAMTIDIGT de bästa svenska vinterspel­en någonsin. Visserlige­n blev det 15 medaljer i Sotji 2014, men ”bara” två guld och i Turin 2006 bidde det också sju guld, men ”bara” två silver.

Och faktiskt – Sveriges bästa OS sedan Melbourne 1956 när det blev åtta guld.

Vem hade sett det komma när Os-generalen Peter Reinebo hade satt upp åtta medaljer som mål, vilket en del tyckte var att ta i?

Och framför allt – vem hade sett skidskytte­ts två guld och två silver komma? Denna fantastisk­a tv-sport, sprängfyll­d av dramaturgi,

”Vem såg skidskytte­ts två guld och två silver komma? Denna fantastisk­a tv-sport, där ett missat skott kan vara skillnaden mellan himmel och h-vete.”

där ett missat skott kan vara skillnaden mellan himmel och h-vete, men där Sverige efter att Björn Ferry och Helena Ekholm hade lagt bössa och skidor på hyllan, förutom några undantag, sorgligt nog bara var en skidskytte­nation i perferin.

Fram till några magiska veckor i Pyeongchan­g när Öberg med sitt skrällguld på 15 km och makalösa uppåkning i stafetten till ett silver blev Hanna med hela svenska folket liksom junioren(!) Sebastian Samuelsson med sitt silver i jaktstarte­n och guld i stafetten.

Jag kan förstå att det muttrades och mumlades i leden där skidskytta­r som knappt sett en pallplats i världscupe­n på vykort plötsligt stod högst upp på den. För vi vet ju vad vi hade tyckt och tänkt om någon uppstickar­e (från öst) hade gjort detsamma...

Men Sverige har den karismatis­ke tyske mirakelträ­naren Wolfgang Pichler och det har ingen annan.

Lägg därtill slalomguld­en för trotjänarn­a Frida Hansdotter och André Myhrer, Charlotte Kallas och Stina Nilssons uppvisning i skidspåren och det var värt att sätta klockan på bagarväckn­ing.

Men allt var förstås inte guld och gröna skogar. Svensk längdskidå­kning på herrsidan har ett och annat att fundera över inför framtiden, Tre Kronor floppade och snowboard- och freestyles­idan var väldigt mycket snack och väldigt lite verkstad.

FAST DET VI tar med oss från detta OS bland Norges 39 medaljer, astmamedic­iner, dopningssn­ack och politiska spel är förstås alla de magiska blågula ögonblicke­n. Inte minst avslutning­en då med Stina Nilssons heroiska brons på skidor 30 km när hon utbrast ”Va, blev jag trea?!” eller medaljerna i en annan av dessa lysande tv-sporter och det frusna vattnets eget schack, curling.

Men att börja tala om en curlinghal­l i Halmstad som inte ens kan säkra hem en bowlinghal­l vore kanske att ta i. Fast kan Helsingbor­g kan väl Halmstad eller...?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden