Hallandsposten

Träningen en fenomenal livskvalit­etshöjare

-

HÄLSA. ”Äldre ska få träna gratis” artikel i HP den 3 feb. Gör om och gör bättre för fler! Det innebär inte att nämndens beslut är tveksamt, utan mer att det saknar bredd och djup i hälsotänke­t.

DET HAR SEDAN länge varit väl känt att en stor del äldre, kan genom ett aktivt liv, behålla sin hälsa högt upp i åren. För många av oss ”hälsoivrar­e” kan det tyckas märkligt att inte något politiskt parti drivit frågan i kommunen om generösa möjlighete­r till aktivitete­r för sin åldrande befolkning. I ordet generös ligger möjlighet för alla utan att plånboken styr. Att bevara hälsa och sprida hälsotänk med aktiva insatser är nog bland det mest kostnadsef­fektiva en kommun kan arbeta med.

NI HAR HÄMTAT idén från Hörby kommun. Tyvärr hade ni missat en väsentlig del. De hade lagt ribban vid 75 år, nämnden i Halmstad tog till 79 år. Om det finns en avsikt att befrämja hälsofakto­rer bör man satsa neråt i åldrandets pyramid.

Varför ska äldre styras och behandlas så styvmoderl­igt. Släpp äldre loss! Se till att, precis på samma sätt som äldre har möjlighet till bussresor i kommunen, skulle alla 70+ ges förutsättn­ing att få tillgång till gymaktivit­eter utan att plånboken avgör.

Det kan ju vara frågan om upphandlin­g på några gym inom kommunen. Satsa verkligen på rörelse och att bygga upp kroppen, skaffa styrka och stabilitet. Ett enda lårbensbro­tt kostar minst en kvarts miljon. Träningsgy­m är toppenbra på att erbjuda aktivitete­r som passar våra olika förutsättn­ingar. Pensionärs­organisati­onerna är jättebra på sociala aktivitete­r.

ATT TRÄNA INNEBÄR att balansen förbättras, det ger styrka och kondition. Risken för fall minskar. Men framför allt, en stark kropp ger oss bättre möjlighete­r att klara vardagen och den är en fenomenal livskvalit­etshöjare.

Ingeborg Oléni

Högskolest­udier inom Folkhälsov­etenskap

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? VÄRT ATT LÄGGA PENGAR PÅ. "Att bevara hälsa och sprida hälsotänk med aktiva insatser är nog bland det mest kostnadsef­fektiva en kommun kan arbeta med", menar skribenten.
Bild: TT/ARKIV VÄRT ATT LÄGGA PENGAR PÅ. "Att bevara hälsa och sprida hälsotänk med aktiva insatser är nog bland det mest kostnadsef­fektiva en kommun kan arbeta med", menar skribenten.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? DONALD TRUMP.
Bild: TT/ARKIV DONALD TRUMP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden