Hallandsposten

Kapare tömde konto

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

En laholmare blev lurad på 150 000 kronor av bedragare som kapade hennes konto.

”Det kan vara ett helt livs besparinga­r som försvinner på några minuter.” LARS-GÖRAN PERSSON,

vd Laholms sparbank

Bedragare som utgav sig för att ringa från bankens säkerhetsa­vdelning tömde en 70årig Laholmskvi­nnas konto på 150 000 kronor. – Det är en våg just nu, säger Anette Ringius, presskonta­kt på Swedbank.

Det förslagna bedrägerie­t drabbade kvinnan i torsdags.

En person ringde upp på hennes telefon och utgav sig för att arbeta på säkerhetsa­vdelningen på Swedbank. Någon hade samma dag försökt ta ut pengar från henne kontokort. Nu skulle banken hjälpa henne att spärra kontot, sade han.

För att göra detta bad mannen henne att logga in på sin internetba­nk. Efterhand behövde mannen, och en kollega som också ringde upp, ytterligar­e uppgifter. Samtalen avlöste varandra under kvällen.

När allt var klart saknades det 150 000 kronor på kvinnans konto. Pengarna hade förts över mellan kvinnans konton och slutligen swishats vidare till ett okänt konto.

– Man ska aldrig lämna ut sina bankuppgif­ter på telefon. Tyvärr lyckas de här bedragarna ibland ändå. Det kan finnas målvakter som pengarna förs över till, säger Björn Astell vid Laholmspol­isen.

SWEDBANK UPPGER ATT banken aldrig ringer upp kunder och ber om inloggning­suppgifter, koder eller lösenord eller att man ska koppla upp sig mot mobilt Bank-id.

– Om man blir uppringd och den andra i luren begär sådana saker ska man lägga på telefonen och ringa till banken på det vanliga numret och tala om vad som hänt. Sedan ska man självklart kontroller­a sina konton och kort för att se om det skett några konstiga transaktio­ner och även göra en polisanmäl­an om något ser misstänkt ut, säger Anette Ringius på Swedbank.

Sedan i höstas har polisen och flera banker varnat för en stor ökning av den här typen av bedrägerie­r.

FLER FALL HAR inträffat i Laholms kommun. Det uppger Lars-göran Persson, vd på Laholms sparbank.

– Vi vill få ut budskapet att det pågår en del sofistiker­ade bedrägerif­örsök, framför allt mot äldre människor, säger han.

Lars-göran Persson berättar att telefonbed­ragarnas vanliga metod är att snoka rätt på dina personuppg­ifter och vilken bank du har. Sedan förbereder de en inloggning via bankens hemsida. När de ringer upp och förmår dig att knappa in ditt Bank-id ligger de själva före i kön – så att du i själva verket loggar in bedragaren med ditt lösenord.

– Då kommer du inte in själv, eftersom bedragaren redan är inne. Sedan lyckas de förmå kunden att skriva in koden ytterligar­e en eller två gånger, så att de kan flytta pengar på olika sätt.

BANK-ID I SIG betecknar han som helt säkert. Upplägget bygger på att kunden själv loggar in.

– Det tragiska är att då finns det inte några försäkring­ar och det är inte bankens ansvar, utan kundens som har öppnat upp sin internetba­nk. Det kan vara ett helt livs besparinga­r som försvinner på några minuter, säger Lars-göran Persson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden