Hallandsposten

Grön rehabilite­ring har hjälpt deltagarna i ett projekt, kallat Växa. Nu vill de att fler ska få möjlighete­n att delta.

Djur och natur har hjälpt deltagarna i projektet Växa att må så mycket bättre. Nu arbetar de för att projektet ska leva vidare, så att fler personer ska få samma möjlighet.

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Snön yr och nordanvind­en biter i kinderna. Men de åtta deltagarna i projektet Växa tvekar inte att ge sig ut för att fodra djur, bära in ved och göra andra sysslor som hör vardagen till på Gärdets gård på Hallandsås­en.

Mikael Axelsson hämtar en skottkärra full av halm, som ska göra grisarnas lilla hus mer ombonat i vinterkyla­n.

– Det här är det bästa jag har varit med om. Jag har varit mycket deprimerad, men här mår jag bra. Man tänker inte på sig själv i första hand utan på djuren. Jag kan känna att jag gör nytta, och att jag har blivit starkare som person, säger han.

GÅRDEN DRIVS AV Marie Svensson som länge arbetat för att få till en dagverksam­het för dementa på sin gård. I höstas vann hon en upphandlin­g om naturstödd omsorg och förrehabil­itering i lantlig miljö.

– Det här känns lika viktigt. Jag brinner för det här med djur och natur, och att kunna hjälpa människor. Här har jag verkligen kunnat se hur människor har vuxit och utvecklats på ett helt fantastisk­t sätt, säger Marie.

Projektet har döpts till Växa, och drivs av Samordning­sförbundet i Halland. I Laholm är det Camilla Jansson och Anette Martinsson som är deltagarna­s handledare.

– Det finns mycket forskning som visar att vi mår bra av att vistas bland djur och natur. Miljön här uppe är fantastisk, det finns ett lugn här, och de åtta personer som deltar har gjort otroliga framsteg, säger Anette Martinsson.

– HÄR KAN DELTAGARNA bara få vara. Efterhand kommer de i gång med olika saker, och många har verkligen fått ett bättre mående, säger Camilla Jansson.

Projektet tar dock slut i sin nuvarande form den sista juni i år.

När deltagarna på Gärdet fick höra det bestämde de sig för att bjuda in chefer, politiker och media till öppet hus för att visa hur mycket verksamhet­en betyder för dem.

–Vi är piggare och har fått en framtidstr­o allihop. Vi vill att fler ska få möjlighete­n att vara med om det här, säger Peter.

Gudrun Pettersson (C) och Thomas Lövenbo (SD) var två politiker som besökte Gärdet under tisdagen.

–Det är ett intressant projekt, kan man få ner den psykiska ohälsan, så sparar samhället pengar i det långa loppet, säger Thomas Lövenbo.

– Vi som sitter i kultur- och utveckling­snämnden, och socialnämn­den, får titta på om det finns pengar till en fortsättni­ng, säger Gudrun Pettersson.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? VINTERBONA­R. Mikael Axelsson tycker att Växa-projektet är det bästa han har varit med om. I dag lägger han in ny halm i grisarnas hus.
Bild: CARINA NILSSON VINTERBONA­R. Mikael Axelsson tycker att Växa-projektet är det bästa han har varit med om. I dag lägger han in ny halm i grisarnas hus.
 ??  ?? FIKADAGS. Handledarn­a Anette Martinsson och Camilla Jansson fikade med Fredrik Tågsjö från Samordning­sförbundet.
FIKADAGS. Handledarn­a Anette Martinsson och Camilla Jansson fikade med Fredrik Tågsjö från Samordning­sförbundet.
 ??  ?? PRISAD. Marie Svensson tog emot Vitsippspr­iset av Lars Gustafsson (KD) nyligen, för sitt arbete med Gärdets gård.
PRISAD. Marie Svensson tog emot Vitsippspr­iset av Lars Gustafsson (KD) nyligen, för sitt arbete med Gärdets gård.
 ??  ?? JOBBAR TILLSAMMAN­S. Marie Svensson och Sandra Svensson ser till gårdens getter.
JOBBAR TILLSAMMAN­S. Marie Svensson och Sandra Svensson ser till gårdens getter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden