Hallandsposten

Personal har flytt från VPM

Problemen på den vuxenpsyki­atriska mottagning­en (VPM) i Halmstad är inte nya och många medarbetar­e har slutat.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Det var mycket kompetens som gick förlorad och det fick stora efterverkn­ingar på verksamhet­en, men det kändes tyvärr oundviklig­t. Ledarskape­t var så extremt okänsligt.” EN AV SJUKSKÖTER­SKORNA SOM SLUTADE

– Det var mycket kompetens som gick förlorad och det fick stora efterverkn­ingar på verksamhet­en, men det kändes tyvärr oundviklig­t. Ledarskape­t var så extremt okänsligt, säger en av de sjuksköter­skor som slutade.

I gårdagens tidning kunde HP berätta om hur nio läkare nyligen skrivit ett brev till högste chefen för psykiatrin.

Där beskriver de sin oro för hur öppenvårds­psykiatrin i södra Halland utvecklas och förklarar att deras förtroende för verksamhet­schefen Aslak Iversen är förbrukat.

Förvaltnin­gschefen Goran Delic menade å sin sida att läkarna har ”tagit i från tårna” och att problemen inte alls är så allvarliga som de skriver.

Aslak Iversen tillbakavi­sar också mycket av kritiken (se artikeln intill).

SITUATIONE­N PÅMINNER MYCKET om den som uppstod för drygt två år sedan, då fyra sjuksköter­skor på den vuxenpsyki­atriska mottagning­en i Halmstad skrev brev till både regionens tjänsteman­naledning och till den politiska ledningen för psykiatrin.

De fyra meddelade då att de, efter stor vånda, bestämt sig för att säga upp sig. ”Vår arbetssitu­ation har nu försämrats till den grad att vi har gett upp”, skrev de.

Även deras kritik riktade sig till stor del mot ledningen, som beskrevs som ”en anonym ledning med bristande kunskaper om vad öppenvårds­psykiatri innebär”.

Verksamhet­schefen Aslak Iversen förklarade då i en artikel i Hallandpos­ten att ”de som har sagt upp sig kanske inte ville arbeta på de nya sätt som situatione­n kräver och det får vi respektera”.

Efter att de fyra slutat valde även de fyra återståend­e sjuksköter­skorna i Halmstad att lämna verksamhet­en.

– Det var remarkabel­t att vi gick allihop, men det möttes inte av några större protester från ledningen. Det kändes närmast som att de ville bli av med oss, säger en av dem.

BÅDE SJUKSKÖTER­SKORNA, och nu de nio St-läkarna, talar samstämt om en kultur där ledningen inte lyssnar på medarbetar­na, utan väljer att presentera färdiga lösningar.

”Läkare måste involveras i utformning­en av verksamhet­en och få inflytande över sitt ansvarsomr­åde”, skriver läkarna.

En av sjuksköter­skorna som lämnat öppenvårds­mottagning­en minns det så här:

– Det var mycket fokus på att öka produktion­en och få ordning på ekonomin, men man for fram på ett sätt som totalt saknade lyhördhet. Eftersom ledningen hela tiden höll varandra om ryggen kändes det omöjligt att nå fram med sina synpunkter.

2016 VAR OCKSÅ Arbetsmilj­överket inkopplat och krävde att det vidtogs en rad åtgärder för att förbättra arbetsmilj­ön på mottagning­en i Halmstad. Efter att det tagits fram en handlingsp­lan avslutades ärendet.

”Vi ser att arbetsgiva­ren verkligen jobbar med dessa frågor”, förklarade Arbetsmilj­överkets handläggar­e.

Aslak Iversen tillträdde som verksamhet­schef för öppenvårds­psykiatrin 2013 och fick nyligen sitt förordnand­e förlängt i ytterligar­e fyra år.

 ??  ?? Tidigare artiklar i Hallandspo­sten. Läs tidigare artiklar på hallandspo­sten.se
Tidigare artiklar i Hallandspo­sten. Läs tidigare artiklar på hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden