Hallandsposten

Förslag för ny skola framtaget

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Kommunfast­igheter vill göra om Skottorpss­kolan i olika etapper och börja med att bygga en helt ny förskola. Idén är att inga barn ska behöva evakueras från Skottorp under byggtiden.

Skottorpss­kolan har varit trångbodd i flera år. Hösten 2016 beställde kommunen en förstudie kring om- och tillbyggna­d av skolan.

Förstudien är inte klar, men nu har Kommunfast­igheter lagt fram ett förslag på hur man skulle kunna bygga.

FÖRSLAGET GÅR UT på att starta med att bygga en ny förskola.

När den blir färdig kan den befintliga Mumindalen­s förskola rivas. På platsen byggs då upp en ny grundskola.

Den nuvarande Skottorpss­kolan får stå kvar. När den nya skolan blir klar görs gamla klassrum och matsal om till undervisni­ngslokaler för praktiska ämnen som slöjd, hemkunskap, musik och bild.

Tidigare var planen att bygga på den nuvarande Skottorpss­kolan med en våning. Men det visade sig inte praktiskt möjligt. Stommen hade inte klarat tyngden.

– Då hade vi fått riva mycket mer och bygga upp nytt. På det här sättet blir det mindre att riva än vad som var tänkt från början, säger Kommunfast­igheters vd Stefan Lundström.

Övriga fördelar som han ser med det här förslaget är att man slipper evakuering och att den nya skolan ligger så att det inte krävs någon ändring av detaljplan­en.

– DET VERKAR som att det här förslaget har fallit i god jord. Jag har bara hört uppmuntran­de ord hittills, säger Lundström.

Nu ska förslaget bollas fram och tillbaka inom Laholms kommun. Kommunstyr­elsen vill – via barnoch ungdomsnäm­nden – ha skolverksa­mhetens synpunkter innan slutet av mars.

Det kan bli svårt. Barn- och ungdomsnäm­nden (bun) har inte frågan på sin dagordning vid onsdagens sammanträd­e.

Buns ordförande Maria Bronelius (C) har heller inte hunnit skapa sig en åsikt om förslaget ännu.

– Jag har bara precis hunnit ögna igenom det. Jag måste titta noggrannar­e, säger hon.

BO TENGQVIST (S) är andre vice ordförande i bun och har engagerat sig mycket i Skottorpss­kolan. Han vill få en noggrannar­e presentati­on av förslaget innan han kan säga ja eller nej.

– Jag är glad att man väljer att bygga nytt och jag gillar att man inte blandar gammalt och nytt. Däremot är jag lite tveksam till vissa saker. En kringbyggd skolgård tror jag inte personalen är med på.

– Vi behöver ta ett ordentligt resonemang med personalen. Det här får inte hastas igenom, det måste bli bra, säger Tengqvist.

 ?? Bild: KOMMUNFAST­IGHETER ?? FÖRSLAGET. Nuvarande Skottorpss­kolan och idrottshal­len visas i grått. Nya förskolan är grön och de flerfärgad­e delarna till höger är den nya skolan.
Bild: KOMMUNFAST­IGHETER FÖRSLAGET. Nuvarande Skottorpss­kolan och idrottshal­len visas i grått. Nya förskolan är grön och de flerfärgad­e delarna till höger är den nya skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden