Hallandsposten

En mjukare skolgång

På Snöstorpss­kolan finns den pedagogisk­a tjänstehun­den Sigge som stöd för den som är stressad eller har svårt att fokusera.

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

En skola kan vara stökig, högljudd och kraven kan kännas redan innan man har satt sig i skolbänken. Men i ett rum på Snöstorpss­kolan råder ett lugn. Där finns Sigge, en treårig finsk lapphund, som fungerar som ett stöd.

– Han sprider lugn och kärlek, säger Petra Vedin, lärare och Sigges matte.

Flexgruppe­n är en grupp för elever som har svårt att läsa, koncentrer­a sig eller som på något annat sätt behöver extra stöd och en lugnare lärmiljö. Vissa är där 80 procent av skoltiden medan andra är där ett par lektioner i veckan. Som flest är det åtta barn i gruppen. Och så den pedagogisk­a tjänstehun­den Sigge.

–Sigge lugnar. Han ligger och lyssnar när barnen läser, spelar Memory, apporterar olika saker som man sen gör olika övningar med. En hund kan inte göra jättemycke­t, men det han kan göra kan man använda till flera olika saker. Och det verkar ge resultat. – Många lärare tycker att barnen varit mer harmoniska efter att de varit här.

MEN DET ÄR VIKTIGT att arbetet sker på Sigges villkor.

– Det är viktigt att han har en plats där han kan lägga sig, och att han får vara i fred då. Det är alltid han som kommer fram till barnen, inte tvärtom. Och han är alltid i samma rum för att han inte ska sprida hår, i och med risken för allergi. När han behöver vila gör han det på rektorns kontor, säger Petra Vedin och fortsätter:

– Jag brukar skoja och kalla honom för orosätaren. Att han lagrar barnens oro. Det är viktigt att han får göra sig fri från den känslan. Att man gör något han och Wendy tycker är kul efteråt. De älskar att springa en vända.

Wendy är Petras rottweiler. Hon brukar också vara på Snöstorpss­kolan.

– Wendy vill helst ha läspassen. Hon tycker inte om att bara gå runt.

Hundarna är bara med på skolan två dagar i veckan.

– Det ska vara speciellt. Är de här varje dag blir det så självklart.

De har båda varit pedagoghun­dar i ett och ett halvt år.

– De blev färdigutbi­ldade i september, men gjorde också sin praktik här.

Innan utbildning­en måste hunden göra ett lämplighet­stest. Den måste också tycka om att bli ompysslad och kelad med. Och det verkar både Sigge och Wendy onekligen göra.

– De älskar att gå till jobbet. När jag säger att det är dags att gå hit så springer de till dörren.

ELIAS BENGTSSON går i fyran och tycker om att ha Sigge där. – Han lugnar och så, säger han. Det är annorlunda att läsa för Sigge än att läsa själv.

– Han lyssnar och tittar. Det är skönt. Fredric Ribbås går i femman. – Jag gillar hundar. Jag koncentrer­ar mig bättre när Sigge är här. Man lugnar ner sig när man träffar hundar.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UTBILDAD. Den finska lapphunden Sigge kan både lyssna på berättelse­r, spela Memory och leka apport. Eleven Elias Bengtsson tycker att det är skönt att Sigge är där.
Bild: JARI VÄLITALO UTBILDAD. Den finska lapphunden Sigge kan både lyssna på berättelse­r, spela Memory och leka apport. Eleven Elias Bengtsson tycker att det är skönt att Sigge är där.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FLUFFIG PEDAGOG. I ett och ett halvt år har Sigge jobbat som pedagogisk tjänstehun­d på Snöstorpss­kolan. Medan fjärdeklas­saren Elias Bengtsson tittar på, väntar Sigge på tecken från matte.
Bild: JARI VÄLITALO FLUFFIG PEDAGOG. I ett och ett halvt år har Sigge jobbat som pedagogisk tjänstehun­d på Snöstorpss­kolan. Medan fjärdeklas­saren Elias Bengtsson tittar på, väntar Sigge på tecken från matte.
 ??  ?? GER LÄSRO. Elias Bengtsson läser och Sigge lyssnar. ”Det är skönt”, tycker Elias.
GER LÄSRO. Elias Bengtsson läser och Sigge lyssnar. ”Det är skönt”, tycker Elias.
 ??  ?? KOLLEGA. Petra Vedin är Sigges matte och två dagar i veckan jobbar de ihop. I hyllan finns leksaker som Sigge brukar använda.
KOLLEGA. Petra Vedin är Sigges matte och två dagar i veckan jobbar de ihop. I hyllan finns leksaker som Sigge brukar använda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden