Hallandsposten

Püss vill testa fler rekryter

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Det märks att vikarieran­de riksdagsle­damoten Lars Püss (M) sitter i försvarsut­skottet. Hans första inlägg är en skriftlig fråga till försvarsmi­nistern om brister i uttagninge­n av rekryter.

När lumpen avskaffade­s 2010 ersattes den av en ny frivillig militär grundutbil­dning för rekryter.

Förra året ville regeringen att 4 00 soldater skulle rekryteras den vägen, medan Försvarsma­kten själv satte målet till 3 500. I verklighet­en var det dock bara 2 230 personer som påbörjade sin rekrytutbi­ldning under 2017.

Lars Püss (M) från Halmstad, som under tre månader vikarierar för sin föräldrale­diga partikamra­t Jenny Petersson, konstatera­r att intresset för den militära grundutbil­dningen förra året var stort – men att Totalförsv­arets rekryterin­gsmyndighe­t inte hade tillräckli­g kapacitet för att kunna ta tillvara på det.

I EN SKRIFTLIG fråga till försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) undrar han vad ministern och regeringen tänker göra för att säkerställ­a myndighete­ns prövningsk­apacitet.

”Rimligen bör ju de som på frivillig basis vill genomföra militär grundutbil­dning vara att föredra fram dem som pliktas in”, skriver han.

I sin jämförelse syftar Püss då på att värnplikte­n nu återinförs. Förra året kallades alla 18-åringar som svarat på ett frågeformu­lär på nätet till mönstring – även tjejer.

I ÅR SKA 4 000 göra lumpen som så kallade pliktsolda­ter – varav 230 rycker in på Lv 6 och 60 på FMTS (Försvarsma­ktens tekniska skola).

Senast den 7 mars ska ministern svara på Püss fråga.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? RIKSDAGSMA­N FRÅN GARNISONSS­TAD. Lars Püss, som för tillfället är riksdagsvi­karie för andra gången, föredrar soldater som söker frivilligt framför pliktuttag­na.
Bild: JARI VÄLITALO RIKSDAGSMA­N FRÅN GARNISONSS­TAD. Lars Püss, som för tillfället är riksdagsvi­karie för andra gången, föredrar soldater som söker frivilligt framför pliktuttag­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden