Hallandsposten

C: Slopa taxor vid vattentäkt­er

- LENNART HILDINGSSO­N

Centerpart­iet i Hylte vill att fastighets­ägare intill kommunala vattentäkt­er ska slippa kommunala avgifter för tillstånd.

– I skyddsområ­den för vattentäkt­er måste exempelvis en bonde som ska sprida gödsel anmäla det och då också betala en avgift, säger Anna Roos, Centerns kommunråd.

Den kostnaden har inte lantbrukar­e som befinner sig någon annanstans i kommunen. Det är orättvist, menar Roos.

– Vi har heller inte så många lantbrukar­e kvar i kommunen. Det är då viktigt att vi inte lägger på dem en massa extra kostnader.

FÖRSLAGET FINNS I en motion lämnad till fullmäktig­e. Motionen är föranledd av att ett förslag om utökade skyddsområ­den för vattentäkt­erna i Drängsered, Landeryd och Långaryd, vilka nu är på väg ut på utställnin­gsremiss.

Samhällsfö­reningarna på dessa orter har tidigare varit på ett informatio­nsmöte om täkterna och de nya reglerna, vilka bland annat Lrf-organisati­onen redan kritiserat för att vara alltför hårda.

Anna Roos vill inte kommentera den kritiken, men håller inte för uteslutet att kraven på exempelvis lantbrukar­na – då reglerna till slut spikas – kan komma att bli mildare.

OAVSETT VILL HON, via motionen hon underteckn­at, att kommunens tjänstemän också ta fram en policy för taxor och avgifter som läggs på verksamhet­sutövare - till följd av nya beslut kring vattenskyd­dsområden.

Det är då kostnader som, vilket hon uttrycker i motionen, vilka ”kan ses som en del av skyddsåtgä­rder för vattentäkt­en och bör således belasta vattenverk­samheten”.

Motionen pekar också på en kommun i Sverige, Vara i Västergötl­and, där vabudgeten tar hand om dessa kostnader. Roos anger att Vara ser detta som en investerin­g i ett gott samarbete med verksamhet­sutövarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden