Hallandsposten

Förbud mot tiggeri röstades ner

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Fyra partier vill ha en djupare utredning av tiggeriets eventuella koppling till kriminalit­et. Men femklövern och S sade nej till så väl utredning som förbud i Laholms kommun.

Laholmspar­tiet vill förbjuda tiggeri på offentlig plats i kommunen. Motionen togs upp i kommunfull­mäktige i går kväll.

– I Sverige avskaffade vi tiggeri genom sociala reformer på 60- och 70-talet. Nu har vi importerat det till Sverige igen via öppna gränser. Det här tiggeriet är inte i första hand till för att försörja fattiga människor. Det är organisera­t och i spåren följer prostituti­on och stölder, sade Bertil Johansson (LP).

Han uppgav att han själv sett hur tiggande kvinnor sätts ut i Laholm och kontroller­as av män som finns i bakgrunden.

– Om man tillåter tiggeri tillåter man också kriminell verksamhet i Sverige. Därför tycker jag att kommunerna ska trycka på staten och införa förbud, sade Johansson som tagit intryck av Uppdrag granskning­s program från Norge.

KOMMUNRÅDE­T ELISABET Babic (M) yrkade avslag. Hon ställde sig därmed bakom tjänsteman­nautrednin­gen som säger att det inte är visat att tiggeriet skulle vara störande i den utsträckni­ngen att förbudet behövs.

Mikael Kahlin, politisk vilde och medlem i Medborgerl­ig samling, var missnöjd med utredninge­n och föreslog återremiss. Även han berättade om hur han sett kvinnor bli utplacerad­e utanför butiker i Laholm av män i en bil.

– Hur omfattande är problemet i Laholms kommun? Och framför allt, är det organisera­t eller inte? var frågor han ville ha svar på.

ROSITA ANTONSSON (S) uppmanade Johansson och Kahlin att visa mer civilkurag­e och ingripa själva. Så hade hon gjort en gång, med följden att en tiggare med kompanjon inte visat sig i Laholm igen.

– Visst finns problemet att folk sätts ut, men det finns också de som kommer själva. Om vi inför ett förbud drabbas de människor som verkligen behöver, sade hon.

Förslaget om återremiss gick till votering. Partierna som ville ha en djupare utredning fick med en röst från MP ihop elva röster, men hade behövt 14 för att få sin vilja igenom. LP, SD och vildarna från MED och Trygghetsp­artiet reserverad­e sig mot beslutet om avslag.

”Om man tillåter tiggeri tillåter man också kriminell verksamhet i Sverige.” BERTIL JOHANSSON (LP)

ledamot i kommunfull­mäktige

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden