Hallandsposten

Stopp för dieselbila­r i tyska städer

- BJÖRN EWENFELDT/TT

Tysklands högsta förvaltnin­gsdomstol går på miljövänne­rnas linje och ger klartecken för förbud mot äldre dieselbila­r i tyska städer. Beslutet kan säkert skapa oro för de omkring 1,3 miljoner ägarna till äldre dieselbila­r som väntar på besked om hur miljözoner­na ska utformas i Sverige.

I praktiken handlar det tyska beslutet om dieselmode­ller som inte uppfyller EU:S gränskrav för utsläpp av kväveoxide­r (NOX), som enligt regleringe­n euro6 gäller för årsmodelle­rna 2015 och fram till i dag.

I Tyskland rullar över tio miljoner personbila­r med dieselmoto­rer och bara i runda tal en fjärdedel klarar euro6. Det är för övrigt en sanning med modifikati­on eftersom oberoende tester visar att en majoritet av de nya modellerna, som uppges klara euro6, i praktisk körning inte ens är i närheten.

Den stora stridsfråg­an framöver blir hur dessa miljoner bilägare ska hanteras, inte minst politiskt. Ska de själva stå får kostnaden när värdet på bilarna sjunker drastiskt eller ska de kompensera­s och i så fall av vem?

I KÖLVATTNET AV den stora dieselskan­dalen har flera tillverkar­e försökt att få ned utsläppen genom att ställa om bilarnas mjukvaror, men det är tveksamt om det räcker för att bilarna ska godkännas. För effektivar­e rening krävs ny hårdvara.

Domen i Leipzig får ingen formell påverkan på ett svenskt beslut om miljözoner, men kommer sannolikt att elda på den redan heta dieseldeba­tten i Europa, där flera storstäder går på förbudslin­jen.

I Sverige finns det enligt Transports­tyrelsen nära 1,9 miljoner personbila­r med dieselmoto­rer. 1,3 miljoner av dem uppfyller inte euro6. Även här handlar det för politikern­a om hur den stora gruppen ska hanteras.

– Framför allt måste miljözoner­na utformas på ett sätt som både ger tillgängli­ghet men som samtidigt sätter folkhälsan i förgrunden. Det är skälet till att vi inte tänker utgå från Transports­tyrelsens förslag (bland annat att miljözoner kan införas redan 2020) utan det blir ett modifierat förslag, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth som är ansvarig för frågan.

– DET ÄR VIKTIGT att det finns en förutsägba­rhet för konsumente­rna.

Stockholm stads trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) är den i Sverige som hårdast har drivit frågan om dieselförb­ud i vissa delar av Stockholm. Han välkomnar det tyska domstolsbe­slutet.

”Det viktiga är att gränsvärde­na (för) kväveoxid gäller och ska följas. För att minska antalet människor som dör i förtid på grund av dålig luft är det mycket betydelsef­ullt att de äldre dieselbila­rna försvinner från gatorna” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden