Hallandsposten

Linde hoppas på klarhet om brexit

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Ett år, en månad och en dag återstår innan Storbritan­nien lämnar EU – och fortfarand­e är osäkerhete­n stor. Eu-minister Ann Linde (S) hoppas på bättre klarhet när brittiske kollegan David Davis är på besök.

En bister Michel Barnier, EU:S chefsförha­ndlare om brexit, tar åter till sin favoritmet­afor om tiden efter att ha informerat Eu-länderna om förhandlin­gsläget.

– Klockan går. Tiden är knapp, säger Barnier på en presskonfe­rens efter Eu-ministermö­tet i Bryssel.

Suckarna hörs även från vår Eu-minister Ann Linde (S).

– Vi har fortfarand­e inte fått något bud från Storbritan­nien. Det är egentligen inga politiska diskussion­er i gång, bara tekniska. När det gäller övergångsa­rrangemang­en finns minst sju punkter där EU och Storbritan­nien inte har samma syn och vi har fortfarand­e inget rättsligt bindande avtal när det gäller själva utträdet, säger hon.

En principupp­görelse i utträdesfö­rhandlinga­rna nåddes i december, men är först nu så sakteliga på väg att förvandlas till ett juridiskt bindande avtal.

Samtidigt tar Linde emot den brittiska brexit-ministern David Davis i Stockholm, med hopp om att han ska ge tydligare besked.

– För det är det som är hela problemet: att vi fortfarand­e så långt efter själva omröstning­en inte har ett klart bud om vad Storbritan­nien vill. Vill de vara med i tullunione­n, som Labour sade i måndags? Vill de ha något slags extraavtal som inte är som ett frihandels­avtal? Vill de till och med vara med i den inre marknaden? undrar Linde.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? OSÄKERT. EU- och handelsmin­ister Ann Linde vill veta mer om vilken framtida relation Storbritan­nien har tänkt sig med EU.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT OSÄKERT. EU- och handelsmin­ister Ann Linde vill veta mer om vilken framtida relation Storbritan­nien har tänkt sig med EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden