Hallandsposten

Ätter i Ghouta

- TT-AFP-REUTERS

I lördags krävde FN:S säkerhetsr­åd en månadslång vapenvila, men Ryssland har i stället satt sina egna villkor. Den ryska vapenvilan innebär en daglig paus i striderna för att tillåta civila att fly genom ”humanitära korridorer”.

MEN FN NÖJER SIG INTE med Rysslands ”humanitära paus”.

”Senast i morgon (onsdag) kommer säkerhetsr­ådet igen att diskutera den humanitära situatione­n i Syrien. Då kommer Sverige tillsamman­s med andra att kräva ovillkorli­g och omedelbar efterlevna­d av eldupphöre­t, samt ge förslag på en mer robust uppföljnin­g av åtagandena i resolution­en”, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov säger att humanitär hjälp * Omkring 400000 människor bor i östra Ghouta utanför den syriska huvudstade­n Damaskus. Området kontroller­as av två rebellgrup­per, och bombningar­na är inledninge­n på en större miltär markoperat­ion från regimens sida, enligt den regimvänli­ga tidningen al-watan. * Sedan den 18 februari har över 500 människor dödats och mer än 2000 skadats, enligt det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet som bevakar kriget från Storbritan­nien. * Enligt FN:S beräkninga­r har minst 370 människor dödats och omkring 1500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes. ska föras in genom de ”humanitära korridorer” som upprättats.

Sedan den syriska armén intensifie­rat sina luftangrep­p mot östra Ghouta den senaste månaden beräknar FN att tre fjärdedela­r av alla privatbost­äder har förstörts. En stor del av befolkning­en har flyttat under jord och bosatt sig i källarutry­mmen.

ENLIGT WHO ÄR det många som är i akut behov av hjälp. Organisati­onens talesperso­n Tarik Jasarevic uppger att man har en lista på 1 000 personer som behöver medicinsk evakuering från östra Ghouta.

– FN har mobilisera­t och är redo att omedelbart stödja livräddnin­gskonvojer till flera områden i östra Ghouta, där villkoren tillåter, säger FN:S talesperso­n Jens Laerke.

 ?? Bild: TT ?? gångna helgen.
Bild: TT gångna helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden